Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ο αμερικανός αδελφός

analyst


Οι Η.Π.Α. θέλουν να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, έτσι ώστε να αγοράζουν λιγότερο φθηνό φυσικό αέριο οι Γερμανοί από τη Ρωσία και περισσότερο ακριβό από τις ίδιες. Εκτός αυτού, η ΕΕ υποχρεώθηκε από τους Αμερικανούς να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – ενώ μαζί με τις Η.Π.Α. να κάνει πιο αυστηρές τις κυρώσεις της εναντίον της Βενεζουέλας. Την ίδια στιγμή όμως οι Η.Π.Α. εισήγαγαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, από ότι το 2016 και το 2017 μαζί, αυξάνοντας ανάλογα τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία

.

Επικαιρότητα

- του Βασίλη Βιλιάρδου
Οι Η.Π.Α. λεηλατούν συνεχώς την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία που αντιμετωπίζουν ως προτεκτοράτο τους, ενώ η Γερμανία με τη σειρά της τις υπόλοιπες χώρες που τις υποβιβάζει σταθερά σε αποικίες της  – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Για παράδειγμα, εξήγαγαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας κυρίως τις γερμανικές τράπεζες με τεράστια ποσά, ενώ στη συνέχεια το ΔΝΤ τις βοήθησε να διασωθούν από την Ελλάδα – από την οποία οι τράπεζες εισέπραξαν περίπου 50 δις € τη διετία 2011 και 2012, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ταμείου που παραδέχεται ξανά τα «λάθη» του στην ελληνική κρίση.
Δυστυχώς τα μεγάλα ελληνικά κόμματα είναι τόσο ανόητα, διεφθαρμένα καλύτερα, που παρόλα αυτά συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της πολιτικής των μνημονίων – προφανώς για να διατηρήσουν την εξουσία τους και χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την Ελλάδα. Αντί λοιπόν να απαιτήσουν στα διεθνή δικαστήρια αποζημίωση για τις τεράστιες ζημίες που προκλήθηκαν στη χώρα, άνω του 1 τρις €, αφού το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί πολλές φορές την ευθύνη του, συγκρούονται ανόητα μεταξύ τους – με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η υφαρπαγή της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Όποιος δε το επισημαίνει θεωρείται γραφικός, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γερμανικές επανορθώσεις από τους δύο παγκοσμίους πολέμους – όπου ενώ πολλοί Γερμανοί τις θεωρούν δίκαιες, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τις έχουν διεκδικήσει ποτέ μέχρι σήμερα, επιλέγοντας την πολιτική της υποτέλειας των υποκλίσεων και της επαιτείας απέναντι στη Γερμανία. Έτσι όμως ασφαλώς δεν υπάρχουν λύσεις για τους Έλληνες, υπενθυμίζοντας τα εξής: «Ραγιάς είναι ο σκλάβος του φόβου του. Το ραγιαδισμό του τον ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα. Τον κυνηγάς και κρύβεται. Τον ληστεύεις και συνεχίζει να σκύβει. Διώχνεις τα παιδιά του και δεν μιλάει. Του παίρνεις το σπίτι του και δεν αντιδράει. Του σφίγγεις τη θηλιά στο λαιμό και λέει πως φταίει ο ίδιος. Τον εξαθλιώνεις και μένει σιωπηλός. Στηρίζει στις εκλογές τους θύτες του».
Επανερχόμενοι στη Γερμανία ο μεγάλος της αδελφός, οι Η.Π.Α., θέλουν να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 – έτσι ώστε να αγοράζουν λιγότερο φθηνό φυσικό αέριο οι Γερμανοί από τη Ρωσία και περισσότερο ακριβό από τις ίδιες. Εκτός αυτού, η ΕΕ υποχρεώθηκε από τους Αμερικανούς να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – ενώ μαζί με τις Η.Π.Α. να κάνει πιο αυστηρές τις κυρώσεις της εναντίον της Βενεζουέλας. Την ίδια στιγμή όμως οι Η.Π.Α. εισήγαγαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, από ότι το 2016 και το 2017 μαζί, σύμφωνα με το Bloomberg (πηγή) – αυξάνοντας ανάλογα τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία
Όταν τώρα η Γερμανία μαζί με τις Η.Π.Α. επέβαλλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν το πρώτο έτος κατά 10% – ενώ της Γερμανίας κατά 18%. Αντίθετα, οι αμερικανικές αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ ήδη οι Η.Π.Α. συγκαταλέγονται στους δέκα μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας – γεγονός που σημαίνει ότι, ο βασικός στόχος των κυρώσεων ήταν η αύξηση του μεριδίου αγοράς των Η.Π.Α. στη Ρωσία, εις βάρος της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας. Οι κυρώσεις δε που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα αύξησαν κατά πολύ το διμερές εμπόριο Η.Π.Α.- Ρωσίας, όπως διαπιστώνεται από την εκτόξευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Η.Π.Α. – οπότε σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με μία έρευνα του IfW, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κόστισαν μόλις 0,6% στις εμπορικές συναλλαγές των Η.Π.Α., ενώ 40% στη Γερμανία!
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με το Ιράν, όπου μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά και το τέλος των κυρώσεων εναντίον του, οι συναλλαγές της ΕΕ μαζί του αυξήθηκαν από 7,7 δις € στα 21 δις € – όταν οι συναλλαγές των Η.Π.Α. είναι μόλις 180 εκ. €. Έτσι, με την επιβολή των νέων κυρώσεων, το κόστος για την Ευρώπη θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις Η.Π.Α. – γεγονός που σημαίνει πως θα πληρώσει ξανά αυτή το λογαριασμό. Παρά το ότι δε η Γερμανία δεν επέβαλλε κυρώσεις στο Ιράν, οι γερμανικές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις των Η.Π.Α. και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν – φυσικά με μεγάλο κόστος τόσο για τις ίδιες, όσο και για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Σε αντίθεση τώρα με τη Ρωσία και με το Ιράν, οι Η.Π.Α. είναι για τη Βενεζουέλα, μαζί με την Κίνα, ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος – ενώ για τις ίδιες τις Η.Π.Α. δεν ισχύει το αντίθετο, αφού οι συναλλαγές τους με τη Βενεζουέλα παρά τις εισαγωγές πετρελαίου είναι περίπου ίδιες με αυτές των Φιλιππινών, της Σουηδίας ή της Αυστρίας. Επομένως οι κυρώσεις που επέβαλλαν δεν θα τους κοστίσουν καθόλου – ενώ θα ισοσκελίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου αγοράζοντας από τη Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουν επί πλέον να εμποδίσουν την κατασκευή του Nord Stream 2 – εναντίον της οποίας έχει τεθεί ο κ. Weber που προωθείται ως μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν. Επομένως θα καταφέρουν να πουλήσουν το πιο ακριβό φυσικό αέριο τους που παράγουν από σχιστόλιθο, στη Γερμανία – η οποία σχεδιάζει να επιδοτήσει τους καταναλωτές για να μην επιβαρυνθούν πολύ, άρα έμμεσα τις Η.Π.Α., απλά και μόνο λόγω της εχθρότητας της με τη Ρωσία.
Η Γερμανία λοιπόν θα πληρώσει το κόστος, αλλά θα το μεταφέρει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδίως στις πλέον αδύναμες, όπως η Ελλάδα – κλιμακώνοντας τη λεηλασία της χωρίς να φοβάται την αντίδραση των Η.Π.Α., αφού παίζει το παιχνίδι τους και τις στηρίζει όπου και όπως μπορεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου