Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΓΚ. ΦΕΛΜΠΕΡΜΑΪΕΡ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ifo: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

iskra


Την επιστροφή στη δραχμή με παράλληλη διαγραφή χρέους, προτείνει για την Ελλάδα, ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊερδιευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IfO.  
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνει ότι και ο ίδιος και το Ifo θεωρούν ότι «η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφαση του 2010» και θέτουν «το μεγάλο ερώτημα» εάν ήταν ορθό «να επιλεγεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή θα ήταν καλύτερα να είχε αποχωρήσει».
Συγκεκριμένα ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊερ εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να «πει στους εταίρους της, "πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης"».
ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ
Κατά τον καθηγητή, όσοι επιμένουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη το κάνουν διότι «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία ίσως κι η Γαλλία». «Η κατάσταση εκεί δεν είναι ακριβώς ίδια αλλά είναι κατά βάση όμοια. Ούτε γι΄ αυτούς δεν είναι το σωστό νόμισμα το ευρώ, αλλά ούτε και για τη Γερμανία είναι...», προσθέτει.
Ωστόσο δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ευρώ, αλλά όπως λέει «θέλουμε να καταστήσουμε την νομισματική ένωση μια ελεύθερη ένωση στην οποία να μπορεί μια χώρα μέλος, σε ορισμένες μόνο ειδικές περιπτώσεις, δεν θα είναι δηλαδή ο κανόνας, να αποχωρεί από το ευρώ, να επαναφέρει το εθνικό της νόμισμα με νέα ισοτιμία και μετά να ξαναμπεί. Απαιτείται όμως γι' αυτό μια συντεταγμένη αποχώρηση και βεβαίως η επιτήρηση της διαδικασίας, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ευρωζώνη μόνον όταν έχουν εφαρμοστεί οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τονίζει μάλιστα, ότι «αυτό θα ήταν ακόμα και σήμερα καλύτερο να γίνει για την Ελλάδα» και ότι η αυστηρή λιτότητα δεν είναι αναγκαία στην περίπτωση εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ, «διότι αν αποχωρήσει κανείς από την ευρωζώνη μπορεί να μην εφαρμόσει την πολιτική αυτή, αφού η ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στις χαμηλές ισοτιμίες του νομίσματος θα έλθει από μόνη της».
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κατά την άποψή του η ανταγωνιστικότητα και «εάν υπάρξει μια νέα δραχμή, αν δηλαδή μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, οι επενδύσεις θα αυξηθούν αμέσως». Εάν μάλιστα «γίνει ταυτόχρονα με την αποχώρηση από το ευρώ και την συνεπακόλουθη υποτίμηση της νέας δραχμής και το κούρεμα του χρέους θα υπάρξει αμέσως μια μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα».
«Για βασικά προϊόντα, χωρίς τα οποία η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως είναι το πετρέλαιο και τα φάρμακα θα υπάρξει πρόβλημα, γι΄ αυτό θα χρειασθεί την βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων της» λέει, οι οποίοι και εκτιμά ότι θα την έδιναν, αφού «θα ήταν μια συμφωνία η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα».
Παραδέχεται μεν ότι κατάσταση θα είναι «αρχικά δραματική», «αλλά θα γίνουν όλα γρήγορα» και «σε δυο χρόνια θα έχει λειτουργήσει». Κατά την μεταβατική δε φάση θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, οπότε «θα είναι αναγκαίο να χορηγηθούν δάνεια» να βρεθούν «κάποιες λύσεις, όπως είναι η βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες ελλείψεις».
ΧΡΕΟΣ... ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
Για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ εκτιμά ότι «μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν θα συμβεί τίποτα. Μετά τις γερμανικές εκλογές μπορώ να το φανταστώ». Εκτιμά ότι «στο τέλος το ΔΝΤ θα παραμείνει» στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αφού προηγηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτει όμως, ότι το θεωρεί και αυτό προβληματικό.
«Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γίνει κούρεμα χρέους, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες, με μια ανοικτή δήλωση πτώχευσης» αν και το «κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι θα έχουν ζημιές τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Bundesbank όσο και οι ιδιωτικές τράπεζες, και φυσικά δεν τους αρέσει. Έτσι όμως αποφεύγεται στο μέλλον και στο μεσοδιάστημα η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα».

1 σχόλιο:

 1. ΘEMA: OXI ΣTHN XHMIKH ENΩΣH: ...HCL !
  [Nacl+H2SO4-NaHSO4+HCL] !!!


  5 ΛOΓOI ΓIATI ΔEN ΠPEΠEI NA BΓEI ΠPOEΔPOΣ H ... H.CL. ΣTHN U.S.A. !


  ΘYMIZOYME: ΩX ΩX ΩX !!!

  1. THN YΠOΘEΣH TΩN e-mails ΠOY EXOYN KAI ΣTOIXEIA ΠAIΔIKHΣ ΠOPNOΓPAΦIAΣ MEΣA !!! (EΣEIΣ ΔEN TO ΞEPETAI ;;)

  2. KAΘE ΦOITHTHΣ TOY ΠPΩTOY ETOYΣ ΣTO TMHMA ΨYXOΛOΓIAΣ/ ΨYXIATPIKHΣ MOΛIΣ ΔEI THN H.CL. KATAΛABAINEI AMEΣΩΣ OTI ΠAΣXEI AΠO BAPY ΣYNΔPOMO MEΛAΓXOΛIAΣ/Depresions ! (EΣEIΣ ΔEN TO BΛEΠETAI ;;)

  3. "TO" HCL ΠEPA AΠO ANYAΣTA ΨYXHKA ΠPOBΛHMATA EXEI KAI ANYAΣTA ΣΩMATIKA ΠPOBΛHMA (TO ENA EINAI ΣYNAPTHΣH TOY AΛΛOY !) ! (EΣEIΣ ΔEN TO BΛEΠETAI ;;)

  4. "TO" HCL HTANE KAI EINAI METOXOΣ ΣTHΣ KATAΣTPOΦEΣ KPATΩN/ΛAΩN (IPAK/ΛIBYH/ΣYPIA KAI ANA THN YΦHΛIO !) (EΣEIΣ ΔEN TO ΞEPETAI ;;)

  5. "TO" HCL EINAI ANAMYΓMENO (EΔΩΣE ENTOΛH ;;;-!!!) ΣTHN ΔOΛOΦONIA/ΛYNTΣAPIΣMA TOY AMEPIKANOY ΠPEΣBH (ΠPOTOY ΓINEI ΠPEΣBHΣ TΩN U.S.A. ΣTHN ΛIBYH EITANE ΠPEΣBHΣ ΣTHN ... XΩPA MAΣ ! ΣYMΠTΩΣH ; OXI !!!) ΣTHN ΛIBYH !!! (EΣEIΣ ΔEN TO ΞEPETAI ;;)


  KAI ΓIA ... KEPAΣAKI ΣTHN TOYPTA KAI ENA EKTO ...

  6. "TO" HCL EINAI KAI EXEI NAZIΣTIKES ANTIΛHΨEIΣ KAI IΔEOΛHΨIEΣ KAI ΓIAYTO EINAI "ΛOΓIKA EΠAKOΛOYΘA" ENANTIA ΣTHN XΩPA MAΣ !!! (EΣEIΣ ΔEN TO ΞEPETAI ;;; EΣEIΣ ΔEN TO BΛEΠETAI ;;;


  EΣEIΣ TI ΣTO ΔIAOΛO ΞEPETAI KAI BΛEΠETAI ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή