Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ο εφιάλτης με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Ημερησία


Τα στοιχεία για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι συγκλονιστικά και θα έπρεπε να απασχολούν την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από τον ανασχηματισμό ή τις τηλεοπτικές άδειες. Περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες εγκατέλειψαν τις ρυθμίσεις με τις 12 ή τις 100 δόσεις λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν.
Τα συνολικά χρέη των ιδιωτών στα Ταμεία αγγίζουν τα 17 δισ. ευρώ και είναι σίγουρο ότι με την «κατάρρευση» των εσόδων που αναμένονταν, θα εκτοξευτούν στα ύψη.
Είναι πλέον φανερό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Μπορεί οι περισσότεροι να πλήρωσαν τον Σεπτέμβριο ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος κάνοντας χρήση του πλαστικού χρήματος, στην περίπτωση των Ταμείων, ωστόσο, δεν ισχύουν αυτά. Πολλοί επέλεξαν να... ξεμπλέξουν με την εφορία, έστω κι αν πετάγονται έξω από τη ρύθμιση. Αλλοι περιμένουν ακόμη ευνοϊκότερο καθεστώς, κάτι άλλωστε που είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Ο,τι κι αν συμβαίνει, το «κρυφό» χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία απειλεί να τινάξει στον αέρα το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας αλλά και την υγειονομική περίθαλψη.

Πώς θα καταφέρουν τα Ταμεία να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν δεν είναι σε θέση να καταφέρουν να εισπράττουν τις μηνιαίες εισφορές εργαζόμενων και εταιρειών;
Και πόσο μπορεί το κράτος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το σύστημα ή πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να σπάνε τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ με τα χρήματα για τις επόμενες γενιές;
Πρόκειται για έναν εφιάλτη που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα τινάξει και την οικονομία στον αέρα.
Κι όλα αυτά, να θυμίσουμε, συμβαίνουν, ενώ έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις κι έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Οσο οι κυβερνήσεις εθελοτυφλούν και αντιμετωπίζουν με «μπαλώματα» το πρόβλημα των Ταμείων, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών στις συντάξεις ή να ξημερώσει μια ημέρα όπου οι χιλιάδες απόμαχοι της ζωής δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τη σύνταξή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου