Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

“Κομματοκρατία uber alless”, ή “στρίβειν δια του αρραβώνος”

Νέα Πολιτική


του Όθωνος Ιακωβίδη
Ένας ευφυής τρόπος εξαπάτησης, γενικώς, είναι και η αποφυγή μίας υποχρέωσης, με την πειστική (αλλά ψευδή) υπόσχεση μελλοντικής τακτοποίησής της. Η μέθοδος που έχει πολιτογραφηθεί στην πρακτική της Ελληνικής κοινωνίας, ως το “στρίβειν δια του αρραβώνος”.
Αυτό σκέφτεται κανείς  μόλις διαβάσει (στο “The Press Project”) τα παρακάτω, σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου περί αδειοδότησης των ΜΜΕ.
  • Ο νέος νόμος θέτει ως αρμόδιο για την προκήρυξη των διαγωνισμών αδειοδότησης και την επιλογή των υποψηφίων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ).
  • Με διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των μελών του Ε.Σ.Ρ που είχε παραταθεί η θητεία τους, ενώ επίσης κατέστη σαφές, μετά από αίτημα του Ευ.Βενιζέλου, ότι ανεξάρτητες αρχές όπως το Ε.Σ.Ρ δεν θα λειτουργούν αν δεν υπάρχει απαρτία.
  • Αυτό σημαίνει ότι για να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις συχνότητες, θα πρέπει πρώτα να οριστούν τα νέα μέλη του Ε.Σ.Ρ.
Εδώ, σ” αυτό το σημείο, επιχειρείται η  δημιουργία μιας “μαγικής εικόνας” που εμφανίζει, επί τέλους, ρυθμισμένο το τοπίο των ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα, αυτό παραμένει εντελώς και περισσότερο αρρύθμιστο !
Και να πως επιτυγχάνεται ο “άθλος” αυτός:
  • Σύμφωνα με όσα ισχύουν για κάθε ανεξάρτητη αρχή, για να οριστούν τα νέα μέλη του Ε.Σ.Ρ απαιτείται η πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων (στη Βουλή) , κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνήσει και σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης.
  • Δεδομένου ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι» στα περισσότερα άρθρα (και δεδομένης της υφιστάμενης διαπλοκής συμφερόντων προηγουμένων κυβερνώντων και ιδιοκτητών ΜΜΕ) είναι εύλογο το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος ολόκληρης της διαδικασίας, με την προβολή διαφωνιών για τα νέα μέλη του Ε.Σ.Ρ. 
  • Χωρίς νέα μέλη του Ε.Σ.Ρ, δεν υπάρχει προκήρυξη αδειών, δεν υπάρχει εφαρμογή του νέου νόμου και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
  • Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς.
  • Το μόνο που θα υπάρχει θα είναι ένας ακόμα νόμος που ψηφίστηκε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το “στρίβειν δια του αρραβώνος” ενίοτε καθίσταται άκρως αποτελεσματικός τρόπος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου