Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

«Απομένει ακόμα πολλή δουλειά»


Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν σήμερα στο ΑΜΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες

Κοινοτικές πηγές, λέει το ΑΠΕ, σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: 

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Βήμα, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες. 

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει
το 1,4%.

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες


 
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι: 

-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
-Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
-Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου