Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε εμφατικά ότι "είνα συνήθης πρακτική στην ΕΚΤ οι ερευνητές - κινδύνου της να εξετάζουν όλους τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν, αυτοί είναι η δουλειά τους».Επιβεβαιώνει έτσι τα σενάρια για προετοιμασία των επιλεγόμενων θεσμών σε ενδεχόμενο Grexit. Υπενθυμίζεταιεδώ ότι όπως δημιεύσαμε και εμείς, από το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σενάρια εξόδου από το ευρώ.
Την ίδια ώρα περίπου που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολύωρη συνάντηση με την Αγκάλα Μέρκελ, ο γερμανοποιημένος Ιταλός Μάριο Ντράγκι, στέλνει σκληρό μήνυμα στην Αθήνα απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή Τσίπρα ο οποίος προειδοποίησε με στάση πληρωμών τους πιστωτές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει όλα της τα χρέη σε όλους τους πιστωτές της.« Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να θέσουν τις συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος», υπογράμμισε.
Ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε πεπεισμένος πως με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκατάστασης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «Πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ποια θα αντικατασταθούν και πώς».
«Τέτοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία», προσέθεσε.Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει την παρέκκλιση για αγορά ελληνικών ομολόγων (waiver) εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.
«Εάν υπάρξει από όλες τις πλευρές καλή θέληση τότε θα επανέλθει η αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας». Το ELA παρέχεται αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για την χρηματοδότηση κρατών, τόνισε.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ δε δημιουργεί ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα. Εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν. Βάσει αυτών δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα ενώ τόνιζε με νόημα ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών
Από το blog του Θεόδωρου Κατσανέβα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου