Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η Θεωρία των Κατακερματισμένων Αγορών...Θεωρία;;;;

The Crypt of Banking News



της Νούλας Χρυσοχοΐδου
Πρόκειται για κατακερματισμένη αγορά ή κατακερματισμένη κοινωνία (;)
Η Θεωρία αυτή γεννήθηκε διότι είναι λειτουργική, όμως δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση για την ερμηνεία της καμπύλης των επιτοκίων.  Θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε χώρες μη αναπτυγμένες και με περιορισμένη έκδοση ομολόγων.  Η Θεωρία κατακερματισμένων αγορών είναι κατά συνέπεια αποτέλεσμα της διαδικασίας τμηματοποίησης των επιτοκίων δηλαδή αποτελείται από διαφορετικά τμήματα ανάλογα με τη διάρκεια στη λήξη.
Είναι σύγχρονη θεωρία που στην πραγματικότητα ορίζει ότι δεν υπάρχει αναγκαία σχέση μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και οι επενδυτές έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις στη διάρκεια των ομολόγων με αποτέλεσμα η καμπύλη αποδόσεων να διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση των ομολόγων και τη χρονική διάρκεια τους στη λήξη.  Οι επενδυτές προβλέποντας την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων επιλέγουν να αγοράσουν περισσότερο μικρούς τίτλους διάρκειας στη λήξη η οποία επηρεάζει την κλίση της καμπύλης.  Ανάλογα τη ζήτηση και την προσφορά των ομολόγων διαμορφώνεται και η καμπύλη των επιτοκίων, όταν αυξάνεται η ζήτηση των βραχυχρόνιων ομολόγων έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών αλλά και τον περιορισμό των αποδόσεων με την καμπύλη να έχει ανοδική κλίση καθώς και όταν αυξάνεται η προσφορά των μακροχρόνιων ομολόγων έχουμε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών αλλά την αύξηση της απόδοσης τους.  Με άλλα λόγια η καμπύλη αποδόσεων μπορεί να είναι ανοδική, καθοδική ή και σταθερή.

Η Θεωρία αυτή υποθέτει ότι τα ομόλογα με διαφορετικές ληκτικότητες δεν είναι υποκατάστατα και οι επενδυτές προτιμούν τα ομόλογα με διαφορετική ληκτικότητα σε σχέση με κάποια άλλα. Έτσι οι επενδυτές προτιμούν επιτοκιακό κίνδυνο έτσι εξηγεί γιατί η καμπύλη αποδόσεων συχνά έχει κλίση προς τα πάνω.  Όμως καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν τελικά να εξηγηθούν.
Σήμερα οι επενδύσεις αλλά και η κατανάλωση είναι σαφώς υψηλότερες από ότι θα ήταν χωρίς τη νομισματική παρέμβαση.  Όταν οι φούσκες φουσκώσουν τελικά τότε οι αποδόσεις έχουν θα έχουν ανοδική πορεία, το ίδιο συμβαίνει και στις πληθωριστικές προσδοκίες.  Άρα π.χ. οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι αποδόσεις αυτών θα είναι αρνητικές. Αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές τους μειώνονται άρα όλο και περισσότεροι επενδυτές εμφανίζονται. Έτσι με την αύξηση των επιτοκίων, τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται..όλα αλληλένδετα τελικά!!!
Σενάριο ή Ακραία εκδοχή(;) Γι αυτό όταν οι περιουσιακές φούσκες σκάσουν, η έκρηξη θα είναι σε παροξυσμό….
Απομακρυνθείτε…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου