Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η απόφαση Ντράγκι

Νέα Πολιτική



Του Μάνου Κρανίδη*

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Στην ουσία ξεκινάει ένα πρόγραμμα μαμούθ αγοράς ομολόγων και κατ’ ουσία παροχής ρευστότητας στις οικονομίες της ευρωζώνης. Κύριος σκοπός η αντιμετώπιση του μεγάλου κινδύνου για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αυτόν του αποπληθωρισμού, δηλαδή το φαινόμενο που  βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο: Κατ’ ουσία η κοινωνία δεν προβαίνει σε νέες αγορές αναμένοντας διαρκώς οι τιμές να πέσουν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση της ζήτησης, των επενδύσεων, και των εισοδημάτων. Αποτέλεσμα οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης). Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται και να μην αναπτύσσεται. 

Βέβαια η ερμηνεία της νέας απόφασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη. Για να συμπεριληφθεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση της τελευταίας δανειακής σύμβασης (μνημόνιο) και έπειτα η οικονομία να βρίσκεται σε νέο πρόγραμμα στήριξης. Ενώ παράλληλα να έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με την αποπληρωμή ομολόγων. Την ίδια στιγμή δίδεται χρόνος μέχρι τον Ιούνιο αφού μετά θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος μαμούθ της ΕΚΤ. 

Συνεπώς η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έχει να ακολουθήσει τον οδικό χάρτη της απόφασης Ντράγκι για την μελλοντική στρατηγική της. Τότε και μόνο τότε θα εισρεύσει η τόσο σημαντική, της τάξης των 30δις  για 18 μήνες, για την ελληνική οικονομία ρευστότητα μέσω του προγράμματος της ΕΚΤ. Οι όροι της τελευταίας αξιολόγησης για το κλείσιμο του παρόντος προγράμματος, η μακροοικονομική δομή του νέου προγράμματος αλλά και ο τρόπος αναδιάρθρωσης ή ελάφρυνσης του χρέους είναι θέμα διαπραγμάτευσης, όμως χρονικά πρέπει να γίνουν στο διάστημα των επόμενων μηνών.

Στη διαπραγμάτευση αυτή χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς φαντασιώσεις, ατολμία και αοριστολογία. Ούτε πρέπει να περιμένουμε προτάσεις και μέτρα μόνο από τους εταίρους μας, την τρόικα ή το ΔΝΤ. Επιτέλους ας καταλάβουμε, ας δημιουργήσουμε και ας εφαρμόσουμε ένα δικό μας, ελληνικό, υπερκομματικό, νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδόμησης. Όχι απλά ένα πρόγραμμα προσαρμογής αλλά ένα ευρύτερο σχέδιο που δεν θα διακατέχεται από ιδεοληψίες αλλά από μια λογική του μέτρου, του δικαίου, της εθνικής συνεννόησης, του αναπτυξιακού αποτελέσματος. Ένα σχέδιο που να εγγυάται την δημοσιονομική ισορροπία αλλά να προβλέπει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, δράσεις και κίνητρα με σκοπό την προσέλκυση των αναγκαίων νέων επενδύσεων, προάγει την καινοτομία και γιγαντώνει την εξωστρέφεια. Ένα σχέδιο που στηρίζεται στην κοινλη λογική που διέπει τη διεθνή οικονομία. Για αυτό η απόφαση Ντράγκι είναι το έναυσμα, η ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει δυναμικά μπροστά και να αναπτυχθεί βιώσιμα αρκεί η ουσία, το εφικτό, το συγκεκριμένο και η εθνική συνεννόηση να επικρατήσουν της αοριστολογίας, των ιδεοληψιών και της διχαστικής λογικής του παρελθόντος.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου