Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Θα βάλουμε φρένο στα σενάρια Φαρ Ουέστ»

euro2day


Στόχος μια συμφωνία - γέφυρα με την Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη αλλά θα διαψευστούν όσοι περιμένουν σύγκρουση. Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση με Ντάισελμπλουμ, κλείστηκαν ραντεβού με τους ΥΠΟΙΚ Γαλλίας-Ιταλίας.

Mε καμπανάκι για τη ρευστότητα του δημοσίου από τον Γκ. Χαρδούβελη και ηχηρές διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα σπάσει με τους εταίρους της από τον Γ. Βαρουφάκη, εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και θερμή αποδοχή από μερίδα υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ προς τις εξαγγελίες του κ. Βαρουφάκη, έγινε η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο νέος υπουργός τόνισε ότι το μεγάλο τοξικό λάθος έγινε το 2010 όταν το πρόβλημα πτώχευσης της χώρας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή είναι η πρώτη σελίδα την οποία αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο να γυρίσει.
Η δεύτερη που θα γυρίσει σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ είναι αυτή τηςλιτότητας. «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους της Αθήνας, άλλο λιτός βίος, άλλο πυραμιδική λιτότητα», είπε
Η τρίτη σελίδα που θα γυρίσει, σύμφωνα με τον νέο ΥΠΟΙΚ, αφορά τηλειτουργία του υπουργείου. «Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα μέσω των εξοικονομήσεων στη λειτουργία του ΥΠΟΙΚ με παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων λιγότερους συμβούλους θα εξοικονομηθούν χρήματα για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, τόνισε.
Στο μέγα ζήτημα της διαπραγμάτευσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο, ανακοίνωσε ότι πέρα από τη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ που έχει ανακοινωθεί για την επόμενη Παρασκευή, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Σαπέν και Παντουάν, με τους οποίους θα υπάρξουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Έχουμε σταθερό προσανατολισμό προς μια νέα συμφωνία-γέφυρα με τους δανειστές, δήλωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ
«Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης οικοδομείται με την Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», είπε και διεμήνυσε ότι «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια,δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτημένη κρίση των τελευταίων ετών».
Διαβεβαίωσε δε ότι όσοι πόνταραν σε σκηνές φαρ ουέστ δεν θα επιβεβαιωθούν. «Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν τίθεται ζήτημα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».
Χαλαρός και απελευθερωμένος από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης χτύπησε καμπανάκι ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν έρθει πιο μπροστά, πρέπει να ζητήσουμε παράταση και να μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι», είπε τονίζοντας ότι οι εκλογές μάς πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί.
Με προφανείς αιχμές για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έναντι των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Χαρδούβελης. τόνισε ότι «το να δώσεις τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου για 30-40 χρόνια δεν σημαίνει ότι το χάνεις».
«Το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αρχίσει να κολυμπάει για να φτάσει στη Σαγκάη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας τη δική του συνταγή εξόδου από το μνημόνιο ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Σκίζεις το μνημόνιο όταν μπορείς να βγεις στην αγορά με 30ετές ομόλογο, να πάρεις τα λεφτά και να πεις στο ΔΝΤ, πάρε τα λεφτά για τα οποία με έσκιζες τόσα χρόνια και φύγε. Τότε θα απαγκιστρωθούμε από το μνημόνιο», ανέφερε.
Ο ίδιος έδωσε θερμές ευχές να πετύχει η νέα κυβέρνηση προσθέτοντας ότι το θέλει όλος ο κόσμος και τόνισε ότι «οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο, ούτε γαλάζιο Έλληνα. Βλέπουν μόνο Έλληνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου