Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η Κροατία διαγράφει τα χρέη των φτωχών

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Oι πρώτες συμφωνίες με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιες επιχειρήσεις στην Κροατία για τη διαγραφή των χρεών φτωχών πολιτών με «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς, υπεγράφησαν χθες
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε υπερήφανος για αυτή την εξέλιξη.
Όπως είπε ο κ. Μιλάνοβιτς, είναι η πρώτη φορά που η κροατική κυβέρνηση συμμετείχε σε ένα τέτοιο έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να έχει τη συγκεκριμένη έκβαση, χωρίς την καλή θέληση και τη συνεργασία των δημάρχων.
Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο κ. Μιλάνοβιτς, οι δήμαρχοι της Ριέκα, του Σπλιτ και του Όσιγιεκ, ο αντιδήμαρχος του Ζάγκρεμπ, οι επικεφαλής των ταχυδρομείων και της επιχείρησης ηλεκτρισμού και στέλεχος της δημόσιας τηλεόρασης (HRT).
Ανάλογες συμφωνίες πρόκειται να υπογραφούν με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και με τράπεζες.Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις συμφωνίες, το ανώτατο όριο για τη διαγραφή χρεών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δημόσιες επιχειρήσεις είναι 10.000 και 25.000 κούνα, αντίστοιχα.
Το συνολικό χρέος των πολιτών που καλύπτει το συγκεκριμένο «σχήμα» είναι περίπου 1,5 δισ. κούνα (στις 30 Σεπτεμβρίου 2014), ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι «παγωμένοι» για περισσότερο από ένα έτος.
Μέτρα και για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Η κροατική κυβέρνηση θα προτείνει στη Βουλή τροποποιήσεις στο νόμο για τα καταναλωτικά δάνεια, που θα καθορίζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο στα 6,39 κούνα για διάρκεια ενός έτους, με επιβάρυνση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Ο κ. Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια του επόμενου έτους μπορούμε να συνομιλήσουμε για τη μετατροπή των δανείων συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο σε κούνα», όμως, πρόσθεσε, μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί και τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (ΗΝΒ), επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Hina.
Οι δηλώσεις του κ. Μιλάνοβιτς, έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της ΗΝΒ και των εμπορικών τραπεζών για το θέμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΝΒ, η συνολική αξία των δανείων που είναι συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο ήταν στα 23,7 δισ. κούνα (στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014) και περισσότερο από το 92% ελήφθησαν από πολίτες. Το μεγαλύτερο μερίδιο των δανείων αυτών είναι στεγαστικά.
Από στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης Franak, που εκπροσωπεί δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 60.000 δάνεια συνδεδεμένα σε αυτό το νόμισμα και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελβετικό φράγκο μπορούν να επηρεάσουν από 200.000 μέχρι και 300.000 πολίτες στην Κροατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου