Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Guardian: 35 οικονομολόγοι ζητούν διαγραφή του ελληνικού χρέους

Νέα Κρήτη


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα κρούουν 35 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί καθηγητές, μέσω ανοικτής επιστολής που δημοσιεύει την Τετάρτη η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Μεταξύ άλλων, ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά και αλλαγή της πολιτικής, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στην χώρα.
Στην επιστολή τους που φέρει τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται ακύρωση του χρέους και ανάπτυξη», επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου καλούν την Τρόικα να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, προχωρώντας σε ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους της. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξουν νέοι όροι πληρωμής, οι οποίοι να δρουν υποστηρικτικά για τη χώρα, με γνώμονα την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.
Μεγάλη έμφαση δίνεται, εξάλλου, και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικαστικού οργάνου ή μηχανισμού που θα συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου σε επίπεδο κυβέρνησης.
Η ανοικτή επιστολή των 35 οικονομολόγων προς τον Guardian γράφει τα εξής:
«Ως οικονομολόγοι, επισημαίνουμε πως τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν τη ματαιότητα και τους κινδύνους από την επιβολή μη βιώσιμων όρων για το χρέος και των όρων αποπληρωμής του από χώρες-οφειλέτες. (Αναφερόμαστε) στον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές λιτότητας στην εξασθένιση των οικονομιών και ιδιαίτερα στα σοβαρά αποτελέσματα που αυτές έχουν για τα πλέον φτωχά νοικοκυριά.

Ως εκ τούτου, καλούμε την τρόικα (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) να διαπραγματευθούν καλόπιστα με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους, αλλά και νέους όρους πληρωμής, οι οποίοι θα στηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να σημάνει την έναρξη ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για ολόκληρη την Ε.Ε., το οποίο θα ενισχύει την ανάπτυξη αντί να προωθεί πολιτικές αποπληθωρισμού (Αναφορά, 14 Ιανουαρίου).
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας η οποία διαλύει την οικονομική δραστηριότητα και να υιοθετήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα στοχεύει στην άμεση ανακούφιση από τη φτώχεια και θα τονώνει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστημική αποτυχία των διαδικασιών διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε απόδειξης για διαφθορά), η οποία οδήγησε στη συσσώρευση χρέους, στην απόκρυψη του μεγέθους και της φύσης του χρέους αλλά και στην ανεπαρκή/αναποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων. Θα πρέπει, επιπλέον, να λάβει υπ' όψιν της τη δημιουργία ενός δικαστικού σώματος ή ενός εναλλακτικού μηχανισμού, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση και θα είναι επιφορτισμένος μελλοντικά με την ευθύνη της διερεύνησης των φαινομένων διαφθοράς από το υψηλότερο έως και το χαμηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης.
Καλούμε τις άλλες εθνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στο πλαίσιο των οργανισμών του επίσημου χρηματοοικονομικού τομέα και να ακολουθήσουν άλλες διπλωματικές δραστηριότητες, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά την εγκαθίδρυση νέων όρων πληρωμής για την ανοικοδόμησης μιας βιώσιμης ελληνικής εθνικής οικονομίας».
Το πρωτότυπο κείμενο της επιστολής στ' αγγλικά:
«As economists, we note that the historical evidence demonstrates the futility and dangers of imposing unsustainable debt and repayment conditions on debtor countries; the negative impact of austerity policies on weakening economies; and the particularly severe effects that flow on to the poorest households.
We therefore urge the troika (EU, European Centra Bank and IMF) to negotiate in good faith with the Greek government so that there is a cancellation of a large part of the debt and new terms of payment which support the rebuilding of a sustainable economy. This settlement should mark the beginning of a new EU-wide policy framework favouring pro-growth rather than deflationary policies (Report, 14 January).
We urge the Greek government to abandon the austerity programme that is crushing economic activity and adopt a more expansive fiscal policy setting, targeting immediate relief from poverty and stimulating further domestic demand; to launch a fully independent investigation into the historic and systemic failure of the Greek public financial management processes (including any evidence of corruption) that led to the accumulation of debt, the disguising of the size and nature of the debt and the inefficient/ineffective use of public funds; and to consider the establishment of a judicial body or alternative mechanism that is independent of government and charged with a future responsibility of investigating corruption from the highest to lowest levels of government.
We urge other national governments to exercise their votes within official sector finance agencies and to pursue other diplomatic activities that will support a cancellation of a large part of the Greek sovereign debt and new terms of payment for the rebuilding of a sustainable Greek national economy».
Την επιστολή υπογράφουν:
Malcolm Sawyer Emeritus prof, University of Leeds
Danny Lang Associate prof, University of Paris
Prof Yu Bin Professor and deputy director, Chinese Academy of Social Sciences
Prof Ozlem Onaran University of Greenwich
Prof Mario Seccareccia University of Ottawa
Hugo Radice Life fellow, University of Leeds
John Weeks Professor emeritus, Soas, University of London
Prof Howard Stein University of Michigan, Ann Arbor
Anitra Nelson Associate professor, RMIT University, Melbourne
Prof George Irvin University of London, Soas
Dr John Simister Manchester Metropolitan University
Mogens Ove Madsen Associate professor, Aalborg University
Wang Zhongbao Associate professor, editorial director, World Review of Political Economy
Dr Susan Pashkoff Economist
Andrea Fumagalli University of Pavia
Pat Devine University of Manchester
Professor Ray Kinsella University College Dublin
Alan Freeman Co-director, Geopolitical Economy Research and Education Trust
Eugénia Pires Economist, member, Portuguese Citizens Debt Audit
Dr Jo Michell University of the West of England, Bristol
Michael Burke Economist, Socialist Economic Bulletin
Paul Hudson Formerly Universität Wissemburg-Halle
Dr Alan B Cibils Universidad Nacional de General Sarmiento, Buenos Aires, Argentina
Guglielmo Forges Davanzati Associate prof, University of Salento
Prof Sergio Rossi University of Fribourg
Faruk Ulgen Associate prof, University of Grenoble
Tim Delap Positive Money
Eleni Paliginis Middlesex University
Grazia Ietto-Gillies Emeritus professor, London South Bank University
Professor Radhika Desai University of Manitoba
Michael Roberts Economist, 'The next recession'
Michael Taft Unite the Union, Ireland region
Dr Andy Denis City University London
Peter Kenyon Chartist
Professor Emeritus Geoffrey Colin Harcourt UNSW Business School
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου