Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα που φεύγει…

Νέα Πολιτική


του Νίκου Σαντή*

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, ίσως και για την Ευρώπη. Ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το πρόγραμμα και την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική θεώρηση όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας αλλά και το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να έχει εξαιρετικά ευρείες συνέπειες για τη χώρα μας, κάποιοι προδικάζουν ότι αυτές δεν θα είναι καλές. Υπάρχουν εκείνοι που ετοιμάζονται να βγάλουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα ή προμηθεύονται χαρτί υγείας για τις δύσκολες μέρες που (μέσα τους εύχονται πως) θα έρθουν.
Υπάρχει όμως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που βλέπει με ανακούφιση το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών και, αν μη τι άλλο, βλέπει το μέλλον με μια αμυδρή ηλιαχτίδα ελπίδας που σπάει την καταχνιά και τη μιζέρια που είχε πλακώσει τη χώρα, τις ζωές και τις ψυχές μας. 

Εκτός της οικονομικής καταστροφής των τελευταίων ετών, εξίσου σημαντική στις μέρες μας είναι η καταστροφή των αξιών, ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής ζωής και η γενίκευση της φαυλότητας στην κοινωνία. Ο Σαμαράς απέδειξε πως είναι ένας άνθρωπος καθόλα μικρός στην ήττα και η διακυβέρνησή του απεδείχθη καθόλα καταστροφική για τη χώρα. Μαζί με εκείνον όμως το φταίξιμο πέφτει και σε όσους στήριξαν εκείνον και τις πολιτικές του μέσα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλους χώρους. Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με όραμα στο μέλλον και όχι νοσταλγούς του εμφυλίου, εξουσιολάγνους και πολιτικούς τσαρλατάνους. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ΝΔ που θα κοιτάζει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όχι στην Ευρώπη του Μεσαίωνα.


Στις μέρες μας είναι παλλαϊκή απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τα μέλη της ΝΔ ελπίζω να εξαλείψουν την ακροδεξιά δράκα που ρίζωσε στο σώμα της και να εκλέξουν ένα αρχηγό που θα εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και την κεντρώα και κεντροδεξιά της κατεύθυνση. Παράλληλα δε, να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική όσον αφορά τις τους λόγους που την οδήγησαν, όχι στην ήττα, αλλά στο να μικρύνει τόσο πολύ πολιτικά και να γίνει μια νέα ΠΟΛ.ΑΝ., στις αξίες και πρακτικές της. Επίσης, ελπίζω πως σύντομα η νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν σε όσους οδήγησαν τη χώρα στη δεινή  θέση που βρίσκεται.

Η στιγμή είναι ιστορική. Δεν γνωρίζω, κανείς δεν γνωρίζει, αν το μέλλον θα είναι  πιο ρόδινο ή πιο μαύρο. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να βάλει οριστικό τέλος στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Αν το επιτύχει, θα καταφέρει να χτίσει την Ελλάδα του 21ου αιώνα όπως ο Βενιζέλος δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα. Αν όχι, θα μείνει στην ιστορία ως ο νέος Χαρίλαος Τρικούπης του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

*ΟικονομολόγοςΣυντάκτης της Νέας Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου