Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

«Πρώτη φορά αριστερά» και Αμερικανοί

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα

Για το πώς διαρθρώνονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την «πρώτη φορά» αριστερή ελληνική κυβέρνηση μια πρώτη καθαρή εικόνα μας είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι διαβολικά καλός» είχε δηλώσει το φθινόπωρο του 2017 δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, ο Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να δούμε πώς οι «διαβολικά καλοί» Αμερικανοί αποτιμούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους «δεσμούς» συνεργασίας που έχουν αναπτύξει μαζί της.
 
Η αποτίμηση διατυπώνεται σε επίσημο κείμενο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Έκθεση (Integrated Country Strategy) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα». Το κείμενο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018 και μαζί του ασχολήθηκαν με δημοσιεύματα ο «Ριζοσπάστης» και η ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος», όπου μπορεί να διαβάσει κανείς μεταφρασμένη ολόκληρη την έκθεση.
 
Από εκεί σταχυολογούμε αποσπάσματα:

● Για την «ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της».

● Για την «Ελλάδα (που) είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας...».

● Για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας (λιμάνια, drones, ελικόπτερα) σε ΝΑΤΟϊκή βάση, δεδομένου ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και το υπουργείο Άμυνας πρόσφερε πρόσθετες εγκαταστάσεις εκτός του Κόλπου της Σούδας...».

● Για την πρόθεση της Ελλάδας «να γίνει περιφερειακό κέντρο για την επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ».

● Για την υπαγόρευση από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα «να υποστηρίξει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», ώστε να περιορίσει την «κακοήθη επιρροή της Ρωσίας και την οικονομική εισβολή της Κίνας».

● Για την αποστολή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα να «προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα της ονοματοδοσίας της Μακεδονίας».
Στους άμεσους στόχους που προωθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται προσπάθειες ώστε:

● «Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της Αποστολής για την Ελλάδα (να) στοχεύουν στη νεολαία, τα κορίτσια και τη νέα γενιά ηγετών στο επιχειρείν και στην κοινωνία των πολιτών, αποσκοπώντας να προωθήσουν μια θετική άποψη για τους δεσμούς ΗΠΑ - Ελλάδος...».

● «Να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ηγετών φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που οι τελευταίες πρεσβεύουν»...

Πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι αμερικανικοί στόχοι; Η (αριστερή) κυβέρνηση να είναι καλά, κάποιες ΜΚΟ, κάποια ΜΜΕ και όλα γίνονται...


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2057 στις 24-1-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου