του Κωνσταντίνου Κόλμερ
Οι επικρίσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζων Μπόλτον, που του συνέστησε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην δράσουν εις βάρος των Κούρδων μαχητών στη Συρία, έχουν υψηλό κόστος για τη γείτονα. Συνάμα όμως, αποτελούν και σημαντικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αν βέβαια η βυζαντινίζουσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να το αξιοποιήσει.
Πρώτον, διότι με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα συριακά εδάφη που εξήγγειλε μονομερώς ο πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, η Τουρκία επιδιώκει την κάλυψη του «στρατηγικού κενού» σε συνεργασία με το Ιράν, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό «ταύρο». Και αυτό ενδυναμώνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Δεύτερον, καθόσον τοιουτοτρόπως διανοίγεται η δυνατότης ρωσικής επεμβάσεως, μέσω του υποστηριζομένου συριακού στρατού, υπέρ του YPG (Moνάδες Προστασίας του Λαού) που καταδιώκουν οι Τούρκοι. Το YPG θεωρείται ως το αντίπαλον δέος της Τουρκίας στη Συρία και σύμμαχος του ανατρεπτικού PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) στο εσωτερικό της. Και ό,τι βλάπτει τον αντίπαλό σου αποβαίνει υπέρ σου, που θα έλεγε ο Σουν Τζου.
Ο Ερντογάν θα έλθει έτσι σε ρήξη με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που είναι τώρα ο ευκαιριακός του σύμμαχος στη συριακή περιπλοκή. Όλα αυτά βεβαίως μας αφήνουν αδιάφορους κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή Καβάφη: «Βλάπτουν κι οι τρεις τους τη Συρία το ίδιο».
Δεν είναι όμως της ιδίας γνώμης ο Richard Armitage, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Τζωρτζ Μπους. Αναφερόμενος στον Τζων Μπόλτον έγραψε: «Όταν δεν είναι δικός σου και αδυνατείς να τον απομακρύνεις, τότε δεν κάνεις χειρότερο εχθρό». Ο Ερντογάν θα μπορούσε να έχει αισθανθεί προσβεβλημένος από την παρέμβαση του Μπόλτον στο τουρκοσυριακό πρόβλημα, αλλά αν είχε διαβάσει τον Ιταλό καρδινάλιο Ιούλιο Μαζαρίνο (1602-1661) και το «Εγκόλπιο του Πολιτικού» θα ήταν πιο προσεκτικός. «Εάν κάποιος σε έχει προσβάλει και είσαι χολωμένος γι’ αυτό, μη λες τίποτα και μην κάνεις κάτι που θα πρόδιδε την οργή σου. Όσο καιρό κι αν οι περιστάσεις κάνουν ανώφελη κάθε εχθρική εκδήλωση εκ μέρους σου, μην αναζητάς να πάρεις εκδίκηση, αλλά να υποκρίνεσαι τον απαθή και να καρτερείς την ώρα σου».
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του slpress.gr
Πηγή slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου