Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορική
Της Αγγελικής Κοτσοβού
Πριν από μερικές ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, βλέποντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να οδεύει προς την ύφεση, συμπαρασύροντας και την Ευρωζώνη, απηύθυνε από το βήμα του Νταβός έκκληση προς τους ηγέτες της Δύσης να παραμερίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και να λάβουν υπ’ όψιν και τα συμφέροντα των άλλων. Η Γερμανία εξαρτάται άμεσα από το διεθνές εμπόριο, γι’ αυτό και η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίζεται το ισχύον status quo, ασκώντας έμμεση κριτική στον προστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ και στο δόγμα του «Πρώτα η Αμερική». Το βασικό θέμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ήταν «Παγκοσμιοποίηση 4.0».
Όπως παραδέχθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF Κλάους Σβαμπ, η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί νικητές και νικημένους και «τώρα πρέπει να φροντίσουμε τους νικημένους, εκείνους που έμειναν πίσω». Η δυσαρέσκεια εκείνων που έμειναν πίσω, εκείνων που βρίσκονται στην αδύναμη πλευρά του χάσματος της ανισότητας, φουντώνει τον λαϊκισμό, απειλώντας την ενότητα της Ευρώπης. Η Ευρωζώνη μετράει ήδη τις πρώτες «πληγές». Ο εμπορικός πόλεμος φρενάρει τη γερμανική ατμομηχανή, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, εξαιτίας της πρόσφατης κόντρας των λαϊκιστών της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε και τις προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης, αναμένοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος και 1,7% για το 2020. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε 1,8% το 2018, χάνοντας τη δυναμική της μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη 2,4% του 2017. Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες -με τον δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά πεντέμισι ετών τον Ιανουάριο- δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στο χείλος της στασιμότητας. Η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης χωρίς το «δίχτυ ασφαλείας» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 2,6 τρισ. ευρώ, το οποίο η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ, εν μέσω εντεινόμενων προκλήσεων, όπως το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. Δίχως αμφιβολία, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα διστάσει να επαναφέρει τα μέτρα νομισματικής στήριξης εάν κρίνει ότι απειλείται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Μόνο που η ΕΚΤ και κάθε άλλη κεντρική τράπεζα δεν μπορούν να τα βάλουν με το φάντασμα του λαϊκισμού ή με τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις πολιτικές προστατευτισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο στο κατώφλι της επόμενης ύφεσης.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου