Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πετρέλαιο: Τι σημαίνει το «κραχ» για την παγκόσμια οικονομία


Της Νατάσας Στασινού

Η αγορά πλημμύρισε και οι τιμές βουλιάζουν. Ο λόγος για το πετρέλαιο, που βίωσε φέτος ένα μίνι-κραχ, χάνοντας το 40% της αξίας του σε λιγότερο από ένα τρίμηνο. Η τιμή του μπρεντ- του σημαντικότερου συμβολαίου παγκοσμίως- βρέθηκε σε μία ελεύθερη πτώση από τα υψηλά τεσσάρων ετών τον Οκτώβριο σε χαμηλά 28 μηνών σήμερα. Τι μας δείχνει η εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία; 
Θα έλεγε κανείς ότι το φθηνό πετρέλαιο είναι ένα άκρως καλοδεχόυμενο νέο για τους μεγάλους εισαγωγείς ενέργειας και πρωτίστως για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, που κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα εδώ και εννέα μήνες. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει μάλιστα παραδεχθεί ότι η πτώση των τιμών του αργού αποτελεί μεγάλο στήριγμα.
Σημαντική ανακούφιση προσφέρει βεβαίως και στις αναδυόμενες οικονομίες, που είχαν καεί τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους από τον συνδυασμό του ακριβού πετρελαίου και του ισχυρού δολαρίου. Με τα νομίσματά τους να βρίσκονται σε τροχιά ραγδαίας υποτίμησης το κόστος της ενέργειας γινόταν δυσβάσταχτο.

Ικανοποιημένος θα πρέπει να δηλώνει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς εξαπέλυε πυρά και της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για την απροθυμία τους να λάβουν μέτρα για τη μείωση των τιμών, ενώ επέκρινε έντονα και την απόφασή τους να μειώσουν την προσφορά από το 2019. Το ποιος ευθυνόταν για το ράλι του πετρελαίου στις αρχές του φθινοπώρου είναι βεβαίως άλλη συζήτηση, αλλά η εξέλιξη- δηλαδή η βουτιά- φαίνεται να δικαιώνει τις προσδοκίες του Αμερικανόυ προέδρου. 
Είναι λοιπόν οι μόνοι που ανησυχούν οι μεγάλοι παραγωγοί που χάνουν τα πετροδολάρια; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η τιμή του πετρελαίου θεωρείται «βαρόμετρο» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η εκρηκτική αύξηση της αμερικανικής παραγωγής δεν αρκεί να δικαιολογήσει την τόσο μεγάλη και δη απότομη τπώση σε μία αγορά, από την οποία αποσύρεται σιγά- σιγά το ιρανικό πετρέλαιο και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα. 
Το μίνι-κραχ του πετρελαίου δεν είναι τίποτα άλλο από ένας «καθρέφτης» των εντεινόμενων ανησυχιών για το πού οδεύει η παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο σινο-αμερικανικός πόλεμος όχι μόνο δεν φτάσει στο τέλος του το 2019, αλλά θα λυγίσει τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ θα μετρήσει αρκετές «παράπλευρες απώλειες», ειδικά στην Ευρώπη. 
Φοβούνται επίσης ένα no deal στο Brexit και το πρόσθετο πλήγμα, που αυτό θα επέφερε στη Γηραιά Ήπειρο. Ξέρουν επίσης καλά πως οι τραπεζικοί πονοκέφαλοι ανά την Ευρώπη επιμένουν, ενώ εξακολουθούν να ανησυχούν για μία νέα κρίση στις αναδύομενες- ενδεχομένως πιο σοβαρή και αυτή που ζήσαμε το εφετινό καλοκαίρι. Ετοιμάζονται δε για την εποχή του ακριβότερου δανεισμού, που θα εντείνει τις πιέσεις σε οικονομίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. 
Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά για κανέναν. Αυτό μας λένε οι τιμές του πετρελαίου, που δύσκολα θα ανακάμψουν παρά την απόφαση ΟΠΕΚ- Ρωσίας να αποσύρουν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αγορά το 2019.


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου