του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Στις κακές, δύσκολες, βαριές εποχές όπου ο κοινωνικός ιστός επιβαρύνεται – έως και αποσυντίθεται – υπάρχουν στιγμές/υπάρχουν πρωτοβουλίες που κάνουν την αντίθετη πορεία. Δεν είναι πολλές, όμως αληθινά αξίζει να αναζητούνται. να επισημαίνονται. να αναδεικνύονται.
Μια απ’ αυτές, που από ιδιότυπη καραμπόλα έφτασε στα μάτια μας, ήταν η οργάνωση ενός διχτυού παροχής ψυχολογικής στήριξης σε καρκινοπαθείς και τους οικείους τους. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης Καρκινοπαθών «ΠΝΟΗ» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός». Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες ψυχιατρικής, ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας με μια περιβάλλουσα πρακτικών δραστηριοτήτων («προσωπικής ανάπτυξης») γραφής, θεραπείας μέσω της τέχνης, χορού, γιόγκα, που προσπαθούν να βάλουν την ζωή των ανθρώπων σε κάποιες ράγες κανονικότητας, τώρα που «οι χάρτες της επιθυμίας βιάζονται από την ωμότητα των άψυχων πραγμάτων και των απρόσωπων μηχανισμών» (σηκώνουμε την διατύπωση από το κείμενο του Νίκου Σιδέρη εμπνευστή της πρωτοβουλίας).
Αυτό το πλέγμα στήριξης προς ανθρώπους που η μοίρα έχει χτυπήσει με βαρύ τρόπο – ποιος/ποια δεν έχει νιώσει τον καρκίνο να περνάει δίπλα, ή έστω παραδίπλα του/της; – και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει προσθέσει βουνό τα προβλήματα σε άτομα και σε οικογένειες και σε παρέες (που ήταν, παλαιότερα, μηχανισμοί απόσβεσης κραδασμών) παρέχεται δωρεάν σε όσους δεν έχουν τα μέσα.
Αυτό έχει καταστεί εφικτό χάρις – αντιγράφουμε – «στην γενναιοδωρία ενός ευεργέτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος: αυτή η πτυχή επικαιροποιεί την μακρότατη παράδοση του Νεοελληνικου Ευεργετισμού, αλλά και την εκδηλούμενη κοινωνική στόχευση του Ινστιτούτου». Ας σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – Μεσογείων 260/στο ύψος Χολαργού – με την υπογραφή Μαρίας Κοκκίνου/Αντρέα Κούρκουλα (των αρχιτεκτόνων του Μπενάκειου της Πειραιώς, αλλά π.χ. και του Ζurbaran στην Πατριάρχου Ιωακείμ), χώρο που επιχειρεί να ενσωματώσει το εγχείρημα σε μια συνολική θεραπευτική προσέγγιση
Ο καρκίνος – γενικότερα: τα ακραία νοσήματα – είναι το σημείο εκείνο όπου η ζωή πυκνώνει, απότομα και αδυσώπητα. Για τους ίδιους τους πληττόμενους και για τους οικείους τους. Εκείνο που χρειάζονται, αν είναι να ανταπεξέλθουν στο σοκ της διάγνωσης και στην ανηφόρα της θεραπείας τους, είναι μια ιδιαίτερη, στοχευμένη, προσωποποιημένη και συνάμα ενταξιακή προσέγγιση που να δίνει μιαν αίσθηση κάποιου αύριο. Βαριά πράγματα που, ας το ξαναπούμε μιαν ακόμη φορά, έχουν γίνει ακόμη βαρύτερα μέσα στην κρίση. Πανεπιστημιακοί και κλινικοί ψυχίατροι και ψυχαναλυτές, παιδοψυχίατροι (ακόμη πιο βαρύ, εδώ, το φορτίο) και συνοδευτικός κόσμος επιχειρεί να στήσει όρθιο αυτό το εγχείρημα.
έως εδώ η δημοσιoγραφική γραφίδα. Πιο ουσιαστικά, στο www.galinos-psy.gr
kontranews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου