Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Αποκάλυψη: Η Κίνα δολοφόνησε τους πληροφοριοδότες της CIA

Νέα Πολιτική


του Στάθη Καραπάνου*
Λίγο ή πολύ, όλοι φαντάζονται πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Όταν όμως περιγράφονται λεπτομερώς, τότε οι φαντασίες παίρνουν συγκεκριμένη μορφή. Σάλο έχει προκαλέσει νέο δημοσίευμα των New York Times που αποκαλύπτει στοιχεία αναφορικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, έναν πραγματικό πόλεμο κατασκόπων με εξαφανίσεις προσώπων και θύματα.
Σε διάστημα δύο ετών, από το 2010 έως το 2012, η κινεζική κυβέρνηση σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα πληροφοριοδότες της CIA, ενώ πολλοί άλλοι φυλακίστηκαν ή απλώς εξαφανίστηκαν. Μία εκ των εκτελέσεων φαίνεται μάλιστα να πραγματοποιήθηκε εν ώρα υπηρεσίας μπροστά σε συναδέλφους, στον προαύλιο χώρο κυβερνητικού κτιρίου, για παραδειγματισμό.
Σύμφωνα με τους New York Times, τις πληροφορίες αυτές διέδωσαν δέκα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που προτιμούν να κρατήσουν το καθεστώς ανωνυμίας τους. Οι ίδιοι αξιωματικοί εκτιμούν πως το πλήγμα που υπέστη η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στην Κίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της υπηρεσίας, αντίστοιχο αυτών που αποκαλύφθηκαν στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσσία μετά τις προδοσίες των Άλντριχ Άμες και Ρόμπερτ Χάνσεν, μέλη της CIA και του FBI. Το δίκτυο Αμερικανών κατασκόπων στην Κίνα χρειάστηκε πολλά χρόνια για να στηθεί και να αποδώσει, πόσο μάλιστα σε μια χώρα όπου επικρατεί ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος σε θέματα ασφαλείας.

Το μυστήριο της υπόθεσης είναι πως δεν ανακαλύφθηκε ποτέ ο τρόπος με τον οποίο ξεσκεπάστηκαν οι Αμερικανοί πληροφοριοδότες. Από τη στιγμή που ο Ομπάμα άρχισε να προβληματίζεται σχετικά με τη μείωση των ευαίσθητων πληροφοριών αναφορικά με την Κίνα που έφταναν στο γραφείο του, CIA και FBI εξαπέλυσαν από κοινού έρευνα με την ονομασία «Honey Badger» (Μελοασβός). Μία περίπτωση μπορεί να είναι αυτή ενός διπλού πράκτορα εντός της CIA που δρούσε ως πληροφοριοδότης των Κινέζων. Μία δεύτερη περίπτωση μπορεί να είναι Κινέζοι χάκερ να κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το σύστημα επικοινωνίας που διατηρούσε η CIA με τους πληροφοριοδότες της. Μία ακόμη περίπτωση είναι οι πράκτορες της CIA να υπήρξαν τραγικά απρόσεκτοι.
Με την πρόοδο της έρευνας, κάποια μέλη του FBI πείσθηκαν με την τελευταία εκδοχή, υποδεικνύοντας πως οι πράκτορες της CIA συχνά έκαναν τις ίδιες διαδρομές πριν φτάσουν στα σημεία συναντήσεως και κάποιοι δειπνούσαν σε ένα εστιατόριο όπου η κινεζική κυβέρνηση είχε βάλει κοριούς και οι σερβιτόροι του δούλευαν για τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Κάποιοι άλλοι όμως συνέχισαν να ψάχνουν για πιθανή προδοσία. Ένα πρόσωπο, Αμερικανός κινεζικής καταγωγής πρώην CIA, συγκέντρωσε τις υποψίες της ερευνητικής ομάδας για πιθανή διαρροή, εναντίον του όμως δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψή του.
Τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει συχνά στόχος τόσο των Κινέζων όσο και των Ρώσσων, με απότέλεσμα την κλοπή σημαντικών ευαίσθητων πληροφοριών. Το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι πλέον θέμα μείζονος σημασίας σε όλες της συναντήσεις εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης με ομολόγους των δύο αυτών χωρών.
Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου