Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι επαναπροωθήσεις με την κουκούλα


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Κάποια στιγμή, δεν γίνεται! θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί με τις απελάσεις η επαναπροωθήσεις ή τσουβαλιάσματα (ο καθείς παρακαλείται να διαλέξει την διατύπωση, την νομική βάση/ερμηνεία, το ύφος...) Τούρκων φυγάδων που εντοπίζονται/συλλαμβάνονται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Θράκη, από Έλληνες της αστυνομίας (σαλεύει ο νους του ανθρώπου, αν αποδειχθεί ότι ανήκαν "αλλού": σε ένοπλες δυνάμεις, αδιανόητο), οι οποίοι έφεραν κουκούλες ή full-face ή κάτι αντίστοιχο. Θα μάθουμε και λεπτομέρειες - ποιοί ήταν οι Τούρκοι φυγάδες, τι επικαλούνταν/με τί βαρύνονταν, αν όντως ήταν οικογένειες (λένε και με μικρά παιδιά), πώς έγινε η διαδικασία στην πράξη.
Όμως, μέχρι τότε, ο καθένας χρειάζεται/οφείλει να τοποθετείται επί της αρχής. Προσοχή! Όχι επί της αρχής σε έναν κόσμο ιδανικό και αγγελικά πλασμένο: σε έναν κόσμο σαν τον σημερινό, αγριωπό και απειλητικό. Όμως... να τοποθετείται!
Σε ένα πρώτο επίπεδο, διαφωνώ ("κάθετα" που λέγαμε σε άλλους καιρούς) και θεωρώ αδιανόητο να απελαύνονται, επαναπροωθούνται ή τσουβαλιάζονται άνθρωποι προς μια χώρα/ ένα καθεστώς όπως η σημερινή Τουρκία. Όπως μάλιστα εξελίσσονται εκεί οι συνθήκες. όπως νομολογείται η άρνηση της "ασφαλούς χώρας" από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.όπως το είδε ο δικός μας Άρειος Πάγος - και ελπίζω να το βλέπεις ανάλογα κι εσύ, φίλε αναγνώστη. Όμως είναι αλήθεια ότι η διπλανή εντελώς διπλανή! - Τουρκία και απειλητική είναι και σε επιβάρυνση των σχέσεων με την Ελλάδα πορεύεται. Όμως είναι αλήθεια ότι η Θράκη αποτελεί από μόνη της μιαν απειλητική πραγματικότητα, η οποία καθόλου δεν βελτιώνεται με το να αποστρέφουμε αιδημόνως τα μάτια από τα εκεί.

Οπότε, ό,τι κι αν φρονώ εγώ και εσύ φίλε αναγνώστη, είναι νοητό να υπάρχει η αντίθετη άποψη - ότι δηλαδή δεν γίνεται, ή και είναι επικίνδυνο και δυνητικά εκρηκτικό να αφεθούν τα περάσματα του Έβρου να μετατρέψουν την περιοχή σε σουρωτήρι. Ότι "κάτι πρέπει να γίνεται" για αποθάρρυνση. Αν όμως - ΑΝ - μια τέτοια άποψη υπάρχει και αρχίσει να λειτουργεί και καταλήξει να πρυτανεύσει, τότε αυτό θα πρέπει να επεξηγηθεί και να γίνει πολιτική! Δηλαδή κάποιοι/κάπως να πάρουν πάνω τους την ευθύνη του χειρισμού. Δεν νοείται να έχουμε μόνον διαψεύσεις και αποποιήσεις - εξαιρετικά εύγλωττο και οργισμένο το ΥΠΕΞ (μην ρωτάς τι σχέση έχει το Εξωτερικών με Θράκη: με αναγωγή στην Συνθήκη τη Λωζάννης και την - κατ' εμέ, αλλά και εδώ είναι θέμα ανάγνωσης! - κοντόφθαλμη μετά μάλιστα την δεκαετία του ΄80 ή του ΄90 ανάγνωσή της έχει και παραέχει!) - ή πάλι να έχουμε εκκωφαντική σιωπή από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (ή την όποια μεταμφίεσή του), ή από "τας υπηρεσίας". Σύμπτωση: οι δυο αυτοί πυλώνες του βαθύτερου κράτους - Εξωτερικά και Ασφάλεια - διαφεντεύονται από τον ... τρίτο εταίρο στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - την Πολιτική Κίνηση Ιδεών και Δράσης "ΠΡΑΤΤΩ". Που στην Ιδρυτική της Διακήρυξη, ζητά "να μην χαθούν οι ευκαιρίες για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο", όχι;
Και, πιο βαριά, η ιδέα και μόνον για χρήση κουκούλας ή full-face σε ΤΕΤΟΙΕΣ ενέργειες είναι αυτόχρημα ανατριχιαστική. Καλός φίλος της στήλης με εγκάλεσε ότι δεν σκέφτομαι τους ανθρώπους, εργαζόμενους στις αντίστοιχες "υπηρεσίες" που πήραν την εντολή να εκτελέσουν, και δεν θέλησαν να ταυτισθεί το πρόσωπό τους με την ενέργεια.
Καταλαβαίνω. Αλλά... δεν γίνεται έτσι! Η χώρα αυτή έχει, ατυχώς, και μιαν ιστορία. Με κουκούλες.
kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου