ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και ενώ το θέμα της Ελλάδας παραμένει ανοικτό γυρίζει τη μνήμη του Πολ Κρούγκμαν πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 1914.
Σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο: «Τελευταία στροφή πριν την καταστροφή για την Ελλάδα», ο νομπελίστας οικονομολόγος διαπιστώνει χωρίς να κατονομάζει πως την ίδια ώρα που κάποιοι επιθυμούν διακαώς την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, άλλοι καλωσορίζουν την προοπτική κατάρρευσης της χώρας μας, όπως πριν από έναν αιώνα κάποιοι Ευρωπαίοι, καλωσόρισαν το τέλος της διπλωματίας και την έναρξη του πολέμου.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια διέξοδος; Θα πρέπει να υπάρχει», σημειώνει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα όμως δεν μπορεί να υποχρεωθεί να τρέξει και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι, ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, είναι η προφανής και καλύτερη λύση για όλους τους ενδιαφερομένους, σε σχέση με την άλλη λύση που είναι η έξοδος από το ευρώ», αναφέρει.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος εντοπίζει ένα νέο πρόβλημα που έχει μεταξύ των δύο πλευρών: Την αβεβαιότητα, που έχει ωθήσει εκ νέου την Ελλάδα σε ύφεση.
Ο Κρούγκμαν χαρακτηρίζει ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. «Οι Έλληνες αποφεύγουν να προβούν σε κάτι που φαίνεται σαν επιστροφή στο καθεστώς των τελευταίων 5 χρόνων», υποστηρίσει και προσθέτει πως από την άλλη πλευρά «τα θεσμικά όργανα δεν εμπιστεύονται την άπειρη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Από ότι ακούω ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για τουλάχιστον μια προσωρινή συμφωνία», σημειώνει και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και κάποια αλλαγή στο ασφαλιστικό ώστε η Μέρκελ και οι άλλοι μπορούν να πουν ότι η Ελλάδα κάνει πράγματα».
Τέλος, ο οικονομολόγος θεωρεί, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να χαμηλώσουν τον πήχη», ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου