Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Οι ομοιότητες με τη σύγχρονη Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν «πάθημα αλλά όχι μάθημα». 
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τα golden boys της εποχής που οι εφημερίδες αποκαλούσαν χρυσοκάνθαρους. 

Τα αλλεπάλληλα δάνεια με τους ληστρικούς όρους που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική πτώχευση. 
Τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την Ελλάδα αλλά την πτώχευσαν. 

Τα ασταμάτητα ρουσφέτια, οι κομματικοί στρατοί, ο τεράστιος δημόσιος τομέας και οι τραπεζίτες που με τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια γονάτισαν την εύθραυστη ελληνική οικονομία. 

Η καταστροφική αντιπολίτευση του Δηλιγιάννη, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο εθνικής συνεννόησης. 

Ο ρόλος του βασιλιά που έβλεπε την Ελλάδα να οδηγείται προς την πτώχευση κι αυτός όχι μόνο δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σώσει αλλά κερδοσκόπησε με τα ελληνικά χρεόγραφα. 

Ο Τρικούπης, όπως παρουσιάζεται στην εκπομπή, συγκρούστηκε ανοιχτά με το παλάτι αρκετές φορές. Επιχείρησε να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης κι εκσυγχρόνισε την εικόνα της Ελλάδας με τεράστια έργα υποδομής. Ωστόσο, εφάρμοσε σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν αντίκτυπο κυρίως στην τσέπη των λαϊκών τάξεων. Η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των σχολικών διδάκτρων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Τότε πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, οι οποίες κατεστάλησαν με πρωτοποριακές μεθόδους από την αστυνομία του Μπαϊρακτάρη. Τότε για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η καταστολή των διαδηλωτών με αντλίες ύδρευσης. Η λαϊκή κατακραυγή έστρεψε τελικά τον πανίσχυρο τότε Τύπο εναντίον της κυβέρνησης Τρικούπη αναδεικνύοντας στην πρωθυπουργία τον μεγαλύτερο πολιτικό του αντίπαλο. 

Στην εκπομπή μιλούν ιστορικοί, μελετητές και δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ που έχουν ερευνήσει την συγκεκριμένη περίοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου