Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Μήνυμα Γκάμπριελ να υποστηριχθεί το δημοψήφισμα

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος είχε θεωρήσει την πρόταση Παπανδρέου λανθασμένη, αλλά πλέον υποστηρίζει την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θέλει το SPD.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Όμως αντίθετα με τότε, που ο Γερμανός αντικαγκελάριος είχε θεωρήσει την πρόταση λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.
«Θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, όταν είναι ξεκάθαροι οι όροι του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει κάνει γενναιόδωρες προτάσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις: «Τώρα υπάρχει η πρόταση να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη. Αυτό θα έχει νόημα μόνο όταν η πολιτική της Ελλάδας οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συσσωρεύονται κάθε μέρα νέα χρέη».

Παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θέλει το SPD

Εν τω μεταξύ, για το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το σενάριο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται προς συζήτηση.

«Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, θέλουμε να παραμείνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μιλώντας στο Spiegel Online, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Άνεν εκτιμά ότι «στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Ο Ματίας Μιρς, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αριστεράς στη Μπούντεσταγκ, επεσήμανε: «Ελπίζω να υπάρξει μια συμφωνία, διότι το ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τελικά αφορά και το μέλλον της Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά ένα Grexit «το SPD, αντίθετα με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, έχει ξεκάθαρη θέση», πρόσθεσε ο Στένγκερ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «δεν είναι πάντα εύκολες, όμως πρέπει να οδηγήσουν γρήγορα σε βιώσιμες λύσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις ενός Grexit και θα κάνουμε τα πάντα για να μην δοκιμάσουμε» να τις μάθουμε, κατέληξε ο Στένγκερ.
Και ο Άνεν προειδοποίησε: «Λέει κανείς εύκολα: "αφήστε τους να φύγουν". Όμως οι συνέπειες ενός Grexit για την υπόλοιπη ΕΕ θα είναι μοιραίες».
Παράλληλα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν από όσους συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Περιμένω από όλους τους συμμετέχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Κάρστεν Σνάιντερ.
Τώρα πρέπει όλοι «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», είπε π Μιρς, ενώ ο Άνεν υπογράμμισε τις ευθύνες των Ελλήνων: Είναι ξεκάθαρο «ότι αυτή τη στιγμή η απόφαση θα ληφθεί από την Αθήνα».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, μοιάζει βέβαιο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών της, παρόλο που κάποιοι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να διαφωνούν.


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου