Εξωφρενικές απαιτήσεις για επίτροπο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος και προέγκριση κάθε νομοθετήματος |
Η αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία που επιδιώκουν οι δανειστές, με επίφαση τις διαφορές σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε πλήρως και στο χθεσινό Eurogroup, εξέλιξη που δικαιώνει εν τέλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η εξωφρενικής πρόταση «εμπλουτίζεται» συνεχώς με νέα μέτρα, αλλά και με πολιτικά προαπαιτούμενα, ενώ η επιδιωκόμενη, κυρίως από το Βερολίνο, ταπείνωση της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας και η μετατροπή της χώρας σε σκιάχτρο για τους δημοσιονομικά απείθαρχους της ζώνης του ευρώ πυροδοτούν απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Εξωφρενικές οι απαιτήσεις που έθεσαν τα τελευταία 24ωρα για τοποθέτηση «τροϊκανού» επίτροπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος και προέγκριση κάθε νομοθετήματος πριν αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μεταξύ των... αφανών όρων που θέτει ουσιαστικά το Βερολίνο είναι και η παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου της χιτλερικής Γερμανίας, ύψους 10,9 δισ. ευρώ.
Η επίκληση, πάντως, από την πλευρά κύκλων των δανειστών, της πρότασης που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες με στόχο τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει καμιά σχέση με την επιδίωξη για τοποθέτηση επιτρόπου στο ΓΛΚ.
Ένας ακόμα λόγος που τορπίλισε τη διαπραγμάτευση είναι η άρνηση των πιστωτών να δεσμευθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βασική παράμετρος για την κυβέρνηση.
Πηγή efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου