Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το υψηλό ρίσκο του Τσίπρα και οι κινήσεις που κρατούν το παιχνίδι ανοικτό

Το Ποντίκι




Της Μαρίας Μητσοπούλου
Η αποτυχία συμφωνίας  με τους δανειστές και η εξαγγελία δημοψηφίσματος πάνω στην κόψη του ξυραφιού, δηλαδή τη στιγμή που η Ελλάδα μένει χωρίς πρόγραμμα και άρα αποσυνδέεται και από τον «αναπνευστήρα» της χρηματοδότησης, διαμορφώνει πρωτοφανείς συνθήκες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ουσιαστικά, μένει στον αέρα η όποια προοπτική χρηματοδότησης, αλλά το κύριο είναι ότι κόβεται ο ΕLA που κρατούσε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η επιβολή capital controls στις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση.
Η κυβέρνηση, αντίθετα απ’ ό,τι ακούγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν είχε κρυφή ατζέντα την έξοδο από το ευρώ, ούτε το δημοψήφισμα επιλέχθηκε προκειμένου να προκληθεί ρήξη με την ευρωζώνη.
Στόχος της κυβέρνησης ήταν να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση προς τις ηγεσίες της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να έλθουν οι δανειστές στο τραπέζι με μια πρόταση που να περιλαμβάνει το χρέος και να μπορεί να την αντέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Παρά το παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά Γιούνκερ η κυβέρνηση επιμένει ότι δέχτηκε τελεσίγραφο, οπότε έλαβε την απόφαση για δημοψήφισμα, δεδομένης της ακαμψίας των δανειστών. Το έγγραφο που παρουσίασε χθες ο Γιούνκερ ουσιαστικά θεωρείται από το Μαξίμου προσπάθεια για μετάθεση ευθυνών στην Αθήνα και σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι δεν αποτελεί κίνησης καλής θέλησης και βελτιωμένη πρόταση καθώς περιέχει μια επουσιώδη τροποποίηση στο θέμα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Ωστόσο το ρίσκο που πήρε ο πρωθυπουργός ήταν προφανώς μεγάλο, καθώς η πίεση της κίνησής του δεν στρέφεται μόνο προς το ευρωσύστημα, τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, αλλά στρέφεται και προς την ίδια την κυβέρνησή του η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και τον πανικό των πολιτών που ενισχύονται από την κινδυνολογία στα ΜΜΕ.
Κατ’ επέκταση έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έντασης που διαμορφώνεται, κινήσεις αποσταθεροποίησής της είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό – είναι ενδεικτική η αναφορά του Ντάισελμπλουμ το Σάββατο πως οι εταίροι δεν μπορούν να συζητούν άλλο με αυτή την κυβέρνηση.
Προς το παρόν το δημοψήφισμα κινητοποιεί όλους τους παίκτες στη σκακιέρα. Μετά το αρχικό σκηνικό ρήξης τις πρώτες ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, την χαραμάδα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων άφησαν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί και στη συνέχεια η χαραμάδα μετατράπηκε σε ανοιχτή πρόσκληση επιστροφής της Αθήνας στις συζητήσεις.
Δυναμικά μπήκαν στο κάδρο και οι ΗΠΑ με τον Τζακ Λιού να παρεμβαίνει και να ζητά εδώ και τώρα συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παρενέβη προς το ΔΝΤ, τη Γερμανία και τη Γαλλία καλώντας να βρουν μια «βιώσιμη» λύση με την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ για το θέμα.
Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται επί ποδός με την Καγκελάριο Μέρκελ να συγκαλεί σήμερα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πλέον, μετά και το νέο αίτημα για παράταση λίγων ημερών που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας όπως γνωστοποίησε με νέο διάγγελμα χθες, αναμένονται ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις από πλευράς ευρωπαίων καθώς είναι ανοιχτή η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη για το θέμα της Ελλάδας  - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε χθες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν πληροφορίες και για τηλεδιάσκεψη των G7.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι περισσότερο κι από κρίσιμα, ωστόσο το παιχνίδι δείχνει να είναι ακόμη ανοικτό για την ελληνική κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου