Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Η Άπω Ανατολή δεν είναι πιά τόσο εξωτική

Νέα Πολιτική



Η Νέα Πολιτική
Η γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική αρχιτεκτονική του πλανήτη μεταβάλλεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Επίκεντρο των εξελίξεων είναι η Ευρασία, με τις πρόσφατες μείζονες κρίσεις της, όπως η Ουκρανική σύρραξη και η αναβίωση του Χαλιφάτου στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και οι λιγώτερο εκρηκτικές αλλά πραγματικά τεκτονικές μετατοπίσεις στην Ανατολική Ασία.
Σε αυτό το μακρυνό πεδίο θα μεταφέρει, σε αυτό το τεύχος, η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τους αναγνώστες της, με μία σειρά κειμένων που συνέταξαν ειδικοί αναλυτές και ταυτόχρονα γνώστες εκ του σύνεγγυς της εξωτικής πραγματικότητας της Άπω Ανατολής, που δεν είναι πιά τόσο εξωτική όσο μας φαινόταν κάποτε.

Ιδιαίτερα η Κίνα έχει καταστεί κύριος μοχλός του παγκόσμιου γίγνεσθαι, ενώ γύρω της διαμορφώνεται ένα πλέγμα συνθέσεων και αντιθέσεων, που ο δυτικός άνθρωπος, συνηθισμένος να κοιτάζει τον κόσμο με την δυτικοκεντρική του ματιά, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να κατανοήσει. Αλλά ο Δυτικός Κόσμος, που εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να είναι ο κύριος φορέας της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, πρέπει να μπορεί να «διαβάζει» σωστά τις εξελίξεις στον κόσμο της Ανατολής, όπου συγκεντρωτικές ηγεσίες με μακροπρόθεσμους σκοπούς διευθύνουν τεράστιες μάζες σιωπηλών, εργατικών ανθρώπων.

Στην αναγκαιότητα να αρχίζουμε «να κοιτάζουμε τον χάρτη ανάποδα», θέλει να συμβάλει με τους γεωπολιτικούς φακέλους της η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου