Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αποκτήσαμε και επισήμως δεύτερο μέτωπο στα βορειοδυτικά

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου
Μικρή σημασία έδωσε, μέχρι σήμερα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στην Αλβανία. Όλη η προσοχή ήταν σταθερά εστραμμένη στην Τουρκία, που επί δεκαετίες αμφισβητεί έμπρακτα και αδιάλειπτα την ελληνική εθνική κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα, προκαλεί, παραβιάζει, δημιουργεί θερμά επεισόδια και γενικά συμπεριφέρεται ως περιφερειακός ταραξίας.
Σε νέο περιφερειακό πρόβλημα στην Βαλκανική εξελίχθηκε ο κοσσοβάρικος ψευδοαλυτρωτικός εθνικισμός, που ενσαρκώθηκε στον διαβόητο UCK και επέτυχε την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, δημιουργώντας ένα μη βιώσιμο ψευδοκράτος και ανοίγοντας μία μόνιμη πληγή μεταξύ των Βαλκανικών λαών.
Στην FYROM, οι Αλβανόφωνοι κάτοικοι του δυτικού τμήματος του υπανάπτυκτου αυτού κρατιδίου επέβαλαν τους όρους τους στον Γκρούεφσκι και στο σλαυϊκό στοιχείο, και αυτονομήθηκαν de facto.

Λίγοι, ελάχιστοι αναλυτές, είχαν επισημάνει ότι η φαντασίωση της «Μεγάλης Αλβανίας», δηλαδή η πρόθεση απόσπασης και συνένωσης των διαφόρων περιοχών σε βαλκανικά κράτη όπου κατοικούν Αλβανοί, αφορά και την Ελλάδα. Στην αρχή, εμφανίστηκαν οι Τσάμηδες, που οργάνωσαν την πολιτική τους παρουσία στα Τίρανα, εισερχόμενοι μάλιστα στην βουλή και στην κυβέρνηση, με άξονα το ψευδο-σύνθημα της «αλύτρωτης Τσαμουριάς» (στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ιστορικά Τσαμουριά, ούτε υπάρχει αλβανική μειονότητα στην περιοχή της Πρέβεζας που ορίζουν οι Αλβανοί ως  «Τσαμουριά»).
Η κατασκευή «ζητήματος Τσαμουριάς» ασφαλώς έχει και άλλη έννοια, πιο ουσιώδη από την πρόθεση απόσπασης κάποιας περιοχής από την δυτική Ελλάδα. Ο πραγματικός λόγος που με τόση προθυμία η κυβέρνηση Ράμα υιοθέτησε τα ψευδο-αλυτρωτικά συνθήματα των υποτιθέμενων Τσάμηδων, είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιονίου. Η Αλβανία επιχειρεί δηλαδή να δημιουργήσει συνθήκες αμφισβήτησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο, ώστε να κατασκευάσει εκεί «γκρίζες ζώνες», όπως προσπάθησε να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Με απώτερο σκοπό να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διμερή διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή να προκαλέσει την εμπλοκή ξένων παρατηρητών, διαμεσολαβητών και πιθανώς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του υποτίθεται μετριοπαθούς (σύμφωνα με τις γνωστές αυταπάτες πολλών Ελλήνων αναλυτών και πολιτικών) Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, έκανε έντονο διάβημα προς την Αθήνα, ζητώντας τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα! Μαζί με το αίτημα της τροποποίησης έθεσαν και θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, ζητώντας και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο!
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάγος για να αντιληφθεί ότι η αλβανική πολιτική έναντι της Ελλάδας ακολουθεί κατά γράμμα (copy paste) το τουρκικό μοντέλο. Είναι δε πιθανόν να υπάρχει και συνεργασία, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα είδος γεωπολιτικής μέγγενης γύρω από την Ελλάδα.
Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά προς την ελληνική κυβέρνηση, την προτροπή να ανασυγκροτήσει την Ογδόη Μεραρχία στα Ιωάννινα, που κακώς καταργήθηκε. Και να εγκαταστήσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ήπειρο, με πλήρη σύνθεση (πεζικό, πυροβολικό, ειδικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα, αντικατασκοπεία κλπ.). Αυτό ασφαλώς θα αποθαρρύνει τυχόν τυχοδιωκτικά σχέδια εις βάρος μας. Και θα αποστείλει σήμα ενεργοποίησης των αμυντικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου