Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

"Παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου είναι αδιανόητη"

Νέα Κρήτη


Ανοικτό αφήνει ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Νίκος Καρατουλιώτης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, το ενδεχόμενο της σκόπιμης κλιμάκωσης της έντασης της Άγκυρας στο Αιγαίο σε παράλληλη γραμμή με τις γερμανικές πιέσεις και των λοιπών εταίρων, σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιγνίδι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε νέα ένταση, με την Άγκυρα να εκδίδει NOTAM με την οποία δεσμεύει για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, για ασκήσεις, "κόβοντας" το Αιγαίο στα δύο και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο σχεδιασμός αφορά τη χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για πρωτοφανή περιστατικό ακόμη και για τη γνωστή τουρκική προκλητικότητα, καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΞ, πρόκειται να καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ.
Αργά την Κυριακή το βράδυ επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου