Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Φθηνό Πετρέλαιο – Πόσο θα διαρκέσει;

Του Γιώργου Μπελέρη*
Οι τιμές αργού πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλό τετραετίας νωρίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μέσα σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών η τιμή του Brent έπεσε από τα $115/βαρέλι κοντά στα  $60/βαρέλι οδηγούμενο κατά κύριο λόγο από την πλεονάζουσα  προσφορά. Προφανώς αυτή είναι μια άριστη εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες που εισάγουν αργό. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί οι τιμές αυτές δεν θα παγιωθούν, είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο ήδη παρουσιάζει κάποια πρώιμα σημάδια υποχώρησης.

Η πτώση οφείλεται στη συνισταμένη πίεση που δέχτηκαν οι τιμές από τα θεμελιώδη της αγοράς και την ισχυροποίηση του δολαρίου. Η αύξηση της παγκόσμια ζήτησης θα ανέλθει στα 900.000 βαρέλια/ημέρα για το 2014 σε αντίθεση με το 2013 όπου αυξήθηκε κατά 1,34 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Η αναιμική αύξηση στη ζήτηση έκανε την επίδραση της αισθητή στις αρχές του τρίτου τριμήνου, προερχόμενη κυρίως από την Ευρώπη η οποία ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση.  Από την πλευρά της προσφοράς το σκηνικό είναι ακόμα πιο δραματικό αφού η παγκόσμια παραγωγή εκτινάχτηκε πάνω από τα 93 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο με τη Λιβυκή παραγωγή να επανέρχεται στην αγορά προσφέροντας περί τα 900.000 βαρέλια/ημέρα και έτσι οδηγώντας την αγορά σε κατάσταση υπερπροσφοράς, αφού οι ποσότητες Αμερικάνικου σχιστολιθικού έχουν υπερκαλύψει τις χαμένες ποσότητες του OPEC τα τελευταία δυο χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή για το 2014 αναμένεται να σταθεί στα 91,95 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο, 1,78 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα πιο ψηλά σε σχέση με το 2013.

Η Αμερικάνικη FED (Κεντρική Τράπεζα) έβαλε τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής εξομάλυνσης τον Οκτώβριο και αναμενόμενα το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί αισθητά. Η αντίστροφη σχέση δολαρίου και Brent (η συσχέτιση προφανώς δεν παρατηρείται στα Αμερικάνικα είδη αργού) άσκησε μεγάλες πιέσεις στην τιμή του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η επίδραση του συναλλάγματος στο πετρέλαιο συχνά αγνοείται, αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι πολλές φορές έχει ισχυρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τα θεμελιώδη. Η άποψη μου είναι ότι στην προκυμμένη βουτιά τιμών οι κινήσεις συναλλαγματικών δεικτών επηρέασαν τις τιμές πολύ πιο ενεργά από ό,τι η ζήτηση για πετρέλαιο.   


 

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η πετρελαϊκή αγορά δεν έχει αίσθηση του μέτρου και σε οποιοδήποτε γεγονός την επηρεάζει, πάντα δίνεται υπερβάλλουσα έμφαση, είτε αυτή σπρώχνει τις τιμές προς τα κάτω είτε προς τα πάνω.

Έτσι λοιπόν τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ταχύτατη πτώση τιμών. Οι όγκοι συναλλαγών χρηματοπιστωτικών οργάνων με θέσεις short (προσδοκία για χαμηλότερες τιμές στο μέλλον) αρχίσαν να αυξάνονται από τα τέλη Ιουνίου ωθώντας τις τιμές σε πτώση. Εδώ είναι που εισχωρεί ο παράγοντας κερδοσκοπία. Το σκηνικό φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες βδομάδες, αφού οι θέσεις short είναι πλέον σε πτώση και δειλά δειλά αρχίζουν να αυξάνονται οι θέσει long (προσδοκία για υψηλότερες τιμές στο μέλλον).  Γεγονός το οποίο όχι απλά μπορεί να υποστηρίξει τις τιμές αλλά μπορεί κάλλιστα να τις οδηγήσει στο άμεσο μέλλον.

Πέρα από το χρηματιστηριακό κομμάτι της πετρελαϊκής αγοράς πρέπει πάντα να βλέπουμε και τα θεμελιώδη της αγοράς. Για το ερχόμενο έτος η ζήτησή θα επεκταθεί κατά 1,11 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, με την αύξηση να προέρχεται κατά βάση από την Κίνα και την Ινδία. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με την μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη θα πρέπει να αναμένουμε και ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Όσον αφορά την προσφορά, αυτή θα αυξηθεί κατά 950.000 βαρέλια/ημέρα, σχεδόν αποκλειστικά προερχόμενη απο τις ΗΠΑ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δυναμική των θεμελιωδών για το 2015 είναι αντίστροφη σε σχέση με αυτή του 2014, μαζί με αυτό λοιπόν πρέπει να αναμένουμε και υψηλότερες τιμές. 
  

Αύξηση Προσφοράς  
Αύξηση Ζήτησης 
2014 
1,78
0,90
2015 
0,95
1,11
                                                *εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα 
Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών έχει ήδη γίνει αισθητός από τις πετρελαϊκές αφού τα έσοδα  και οι μετοχές πολλών εταιρειών παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Ακόμα και μέσα στον OPEC παρατηρείται μια διαφορά δυναμικού μεταξύ των μελών, με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντέχουν στις τρέχουσες τιμές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ομολογουμένως να θέλουν μείωση της παραγωγής. Η εξόρυξη πετρελαίου και οι δεσμεύσεις κρατών και εταιρειών είναι πλέον πολύ δαπανηρές και $80/βαρέλι δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό επίπεδο για αρκετούς παραγωγούς. Η θέση μου λοιπόν είναι ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2015 η τιμή του πετρελαίου θα έχει ανακάμψει και θα βρίσκεται εκ νέου γύρω από τα $100/βαρέλι. Ας απολαύσουμε λοιπόν το φθηνό πετρέλαιο όσο μπορούμε γιατί επίκειται διόρθωση των τιμών.

* Ο κ. Γιώργος Μπελέρηςείναι πετρελαϊκός αναλυτής στην Thomson Reuter  και ενεργό μέλος του Greek Energy Forum, του συνδέσμου Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών στο χώρο της ενέργειας στο Λονδίνο. Οι απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο είναι προσωπικές του απόψεις.  


 Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου