analitis
του Πάνου Παναγιώτου*
Πέντε χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά έχει δικαιωθεί απόλυτα στις προβλέψεις που η ίδια έκανε για τις συνέπειες του Μνημονίου όταν ήταν αντιπολίτευση.
Αυτό φαίνεται σε μία σειρά από δελτία τύπου της ΝΔ κατά το 2011. Σε αυτά ο αναγνώστης θα βρει άλλοτε σκληρή κριτική και άλλτε εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για θέματα όπως η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου, οι λανθασμένες περικοπές μισθών και συντάξεων, η καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας εξαιτίας του Μνημονίου κλπ.
Ο αναγνώστης θα δει πως η ΝΔ ζητούσε ακόμη και αύξηση του κατώτατου μισθού, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, δηλώνοντας πως «το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού», υποστηρίζοντας πως «χωρίς Κοινωνική Συνοχή, το αίτημα της Ανάπτυξης είναι έωλο» και υποσχόμενη κατάργηση φόρων και εισφορών και καμία μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ.
Κάτω από κάθε δελτίο τύπου παρατίθεται ο σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της ΝΔ. Ο σύνδεσμος με όσα δελτία τύπου βρίσκονται στον ιστότοπο της ΔΝΤ είναι ο http://front.nd.gr/web/sector-ergasias/press-releases
Δελτίο Τύποιυ ΝΔ(10/5/2011):
Η ΝΔ τάχθηκε κατά του Μνημονίου, προέβλεψε την ύφεση…
» Η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει, όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγε μόνιμα «όχι», πρωταγωνιστούσε σε κάθε είδους και μορφής διαμαρτυρία και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει την εξουσία, η Νέα Δημοκρατία δεν ασκεί καταστροφική αντιπολίτευση.
Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Νέα Δημοκρατία: Ζήτησε εγκαίρως μέτρα που θα απέτρεπαν την κρίση δανεισμού της χώρας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δυσφημούσε τη χώρα και συζητούσε «υπόγεια» με το ΔΝΤ.
Ζήτησε μέτρα Ανάπτυξης , που θα αναζωογονούσαν την οικονομία και θα κτυπούσαν την ύφεση.
Τάχθηκε κατά του Μνημονίου , σε μια δύσκολη επικοινωνιακά συγκυρία, εστιάζοντας την κριτική της σε δύο καίρια ζητήματα: α) η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού και β) από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση.
Προέβλεψε έγκαιρα ότι το μείγμα αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε την απαίτηση να σταθούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μόνοι μας στα πόδια μας. Ποτέ δεν είπε «όχι» χωρίς να προτείνει αντίστοιχα συγκεκριμένες θέσεις. Για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρθρωσε λόγο εποικοδομητικό με μέτρα συγκεκριμένα και κοστολογημένα που στόχευαν στην ανάπτυξη. Η παρουσίαση της Στρατηγικής Εξόδου της Ελλάδας από την Κρίση στις 7 Ιουλίου 2010, το «Ζάππειο Ι», συνιστούσε τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Δυστυχώς και αυτή την συνεισφορά η κυβέρνηση αρχικά την λοιδόρησε, στη συνέχεια την αγνόησε και πολύ αργότερα εφάρμοσε αποσπασματικά κάποιες από τις προτάσεις. Η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι πάνω από όλα προέχει το συμφέρον του τόπου με συνέπεια προς τις αρχές της, σε ένα χρόνο έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή, και είχαν, σε όποιο βαθμό είχαν, ως στόχο τη μείωση της σπατάλης και τη θεραπεία των διαρθρωτικών παθογενειών.
Η αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου
Τελικά υπήρξε, δυστυχώς, πλήρης επιβεβαίωση της Νέας Δημοκρατίας από την εξέλιξη των γεγονότων. Σήμερα, και αυτοί που τότε ψήφισαν το Μνημόνιο έχουν κάνει στροφή. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του Μνημονίου τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά: Η ύφεση για το 2010 έφθασε το 4,5% -με πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 0,3%. Η ανεργία είναι πάνω από το 15% με ανοδικές τάσεις. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Η ακρίβεια καλπάζει. Το κράτος πρόνοιας καταρρέει. Τα αδιέξοδα συσσωρεύονται, η κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς κατάθλιψης και η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κίνδυνο. Σήμερα, η κυβέρνηση συζητά για «Μνημόνιο 2» -αναγνωρίζοντας την παταγώδη αποτυχία του «Μνημονίου 1»- με σκληρότερα μέτρα και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει σταθερά στοιχεία διάλυσης, έλλειψης συντονισμού και σαφούς στόχου. ->
Σύγκριση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία
Ενώ στην Ελλάδα οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στο Μνημόνιο, και τελικά στην ύφεση και στο απόλυτο ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής, σε Πορτογαλία και Ιρλανδία οι κυβερνήσεις τους διαπραγματεύτηκαν σκληρά και πέτυχαν πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού.
Η Ιρλανδία κατάφερε να:
- διατηρήσει χαμηλούς τους φορολογικούς συντελεστές,
- αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο, επαναφέροντάς το στην προ Μνημονίου εποχή,
- μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους.
Το 2011 η ανάπτυξη θα επιστρέψει για την ιρλανδική οικονομία μετά από τρία χρόνια ύφεσης -πρόβλεψη για αύξηση 0,9%- ενώ το 2012 οι προβλέψεις είναι για 2,2%.
Η Πορτογαλία αντίστοιχα:
- δεν κατάργησε τον 13ο και 14ο μισθό,
- δεν μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις κάτω των 1500 ευρώ.
Ζάππειο ΙΙ και Πρόταση για επανεκκίνηση της Οικονομίας
Η Νέα Δημοκρατία με αποκλειστικό γνώμονα την ευθύνη που έχει απέναντι στον τόπο και στους πολίτες παίρνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει την επικαιροποιημένη πρότασή της για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο Ζάππειο ΙΙ, στις 12 Μαΐου, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει: -> ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή το γρηγορότερο δυνατόν από το Μνημόνιο, -> ένα Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας με την ελληνική κοινωνία: Για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει. Για να ζωντανέψουμε την επιχειρηματικότητα. Για να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που προκάλεσε η αποτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική εξουσία. Για να εμφυσήσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά. Για να δώσουμε και πάλι την χαμένη αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες.
Εκπρόσωπος τύπου ΝΔ: Γιάννης Μιχελάκης
«Φαίνεται ότι το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού» τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος επισήμανε πως στην πρώτη αποστολή της Τρόικας στην Ιρλανδία, προχώρησε ουσιαστικά σε αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μεροκάματου και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, κατά μεγάλο, μάλιστα, ποσοστό.
«Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός Μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως τέτοιες προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση τις απορρίπτει, επειδή είναι εκτός Μνημονίου.
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που έχουν επισημάνει βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
26.05.11: Συντάξεις, μισθοί
«Κόβουν για άλλη μία φορά συντάξεις και μισθούς»
«Τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του Μνημονίου ξεπέρασαν και τις χειρότερες προβλέψεις.
Κόβουν για άλλη μια φορά συντάξεις και μισθούς για να καλύψουν τις αποτυχίες της πολιτικής τους.
Αντί μέτρων για την ανάπτυξη, την τόνωση της αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Κυβέρνηση περικόπτει συντάξεις και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
Έτσι περιορίζει τη σίτιση, αυξάνει την ύφεση, διογκώνει τους δείκτες της φτώχειας.
Τα αδιέξοδα του Μνημονίου δεν μπορεί να τα πληρώσει άλλο η Ελληνική Κοινωνία.
Σήμερα υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη επιλογή που μπορεί να δώσει λύσεις.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς με τις προτάσεις του ξαναφέρνουν την ελπίδα και την προοπτική για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/681195#sthash.f0heOvnA.dpuf
�
26.04.11: Μνημόνιο
«Η Ν.Δ. δικαιώνεται καθημερινά για την επιλογή της να καταψηφίσει το πρόγραμμα του Μνημονίου».
«Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας μας στο Μνημόνιο, τα Οικονομικά και Κοινωνικά αδιέξοδα παραμένουν.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας μετρούν μόνο θυσίες.
- Όλες οι συντάξεις – ακόμα και οι πολύ μικρές – μειώθηκαν, ενώ καταργήθηκαν η 13η και η 14η σύνταξη.
- Αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης – στα 40 χρόνια δουλειάς – και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
- Μειώθηκε η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας κατά 20%.
- Θεσμοθετήθηκαν οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις για να μειωθούν οι μισθοί στον Ιδιωτικό Τομέα.
- Καθιερώθηκαν Ετήσιες Συμβάσεις Μαθητείας με αμοιβή κάτω από τον κατώτατο μισθό.
- Αυξήθηκε το επιτρεπτό όριο απολύσεων από το 2% στο 5% και μειώθηκε η αποζημίωση των απολυμένων μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης.
- Επεκτάθηκε o χρόνος δοκιμαστικής περιόδου εργασίας από 2 σε 12 μήνες, διάστημα στο οποίο η απόλυση δεν συνοδεύεται από αποζημίωση.
- Αυξήθηκε σε 9 μήνες (από 6) η περίοδος που επιτρέπεται η εκ περιτροπής απασχόληση. Και εκ περιτροπής απασχόληση σημαίνει λιγότερες ημέρες και ώρες εργασίας και μειωμένο μισθό.
- Καταργήθηκε η προσαύξηση του 7,5% γι’ αυτούς που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Κόπηκαν, δηλαδή, 31 λεπτά για κάθε ώρα εργασίας των πιο χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων.
- Καταργήθηκε, επίσης, η προσαύξηση της αμοιβής κατά 10% για την υπερωρία των μερικά απασχολουμένων.
Κόπηκαν, δηλαδή, 41 λεπτά από την υπερωρία εκείνων των εργαζομένων που ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.
Συμπερασματικά οι πολιτικές του Μνημονίου, μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας.
Απειλούν την κοινωνική συνοχή.
Ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας.
Μειώνουν την προστασία των εργαζομένων, χωρίς κοινωνικά αντίβαρα.
Επενδύουν στην έκπτωση της εργασίας, εγκλωβίζοντας την Οικονομία σε μια παγίδα χαμηλών εισοδημάτων και αναιμικών αναπτυξιακών επιδόσεων.
Ήδη η ανεργία εκτινάχθηκε πάνω από το 15% και οι άνεργοι ξεπερνούν τις 800.000.
Η ύφεση για το 2010 διαμορφώθηκε στο -4,5%.
Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 4% και «ροκανίζει» τα εισοδήματα.
Η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται καθημερινά για την επιλογή της να καταψηφίσει το πρόγραμμα του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί, οι ρυθμίσεις του έχουν έντονα αντιαναπτυξιακά, άδικα και αναποτελεσματικά χαρακτηριστικά».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/652149#sthash.crF6HE93.dpuf
�
11.04.03 Εφάπαξ, Νέοι Συναταξιούχοι
Κατάσταση ιδιαίτερα τραγική και απάνθρωπη
«Πρωτοφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται εδώ και περίπου ένα χρόνο, στη χορήγηση των μερισμάτων, από τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, στους νέους συνταξιούχους που ξεπερνούν, από την ημέρα της αποχώρησης, από την ενεργό υπηρεσία, τα 2 χρόνια.
Ακόμη χειρότερη εξελίσσεται η κατάσταση στο ταμείο πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ) όπου η καθυστέρηση φθάνει τα 2,5 χρόνια και -όπως όλα δείχνουν- εάν δεν παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, όπως έχουν δεσμευθεί ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουτρουμάνης, πολύ σύντομα ο αριθμός των εν αναμονή νέων συνταξιούχων θα ξεπεράσει τις 50.000, με αποτέλεσμα ο χρόνος καθυστέρησης για την χορήγηση του εφάπαξ να ξεπεράσει τα 6 έτη.
Αποτέλεσμα αυτής της τόσο μεγάλης και απαράδεκτης καθυστέρησης, είναι να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, όπως η πληρωμή του ενοικίου, των δόσεων δανείων, η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τους κλπ.
Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα τραγική και απάνθρωπη, καθώς αρκετοί από αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας πεθαίνουν χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα ανάλογα μερίσματα και το ανάλογο εφάπαξ.
Καλούμε την Κυβέρνηση και ειδικά τον Υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να δουν συνολικά το πρόβλημα. Κυρίως, όμως, να νομοθετήσουν αμέσως ρύθμιση που να επισπεύσει τη χορήγηση των αναλογούντων μερισμάτων και του εφάπαξ στους έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αυτό απαιτεί η στοιχειώδης ευαισθησία στα άτομα με αναπηρία και στους έχοντες πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/638849#sthash.vZmS3ICE.dpuf
03.04.11: Κοινωνικές ομάδες : Ηλικιωμένοι
«Την ώρα που εντείνονται τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από την Μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για κοινωνικές υπηρεσίες αυξάνονται κατακόρυφα, το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας δέχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα.
Με τα νέα δεδομένα οι ηλικιωμένοι παύουν να είναι ωφελούμενοι αν δεν διαθέτουν στο περιβάλλον τους κάποιον με κάρτα ανεργίας και να εντάσσεται σε πρόγραμμα ενεργητικής απασχόλησης.
Συνέπεια αυτών των κριτηρίων θα είναι, να περιοριστούν οι ωφελούμενοι τουλάχιστον κατά 60%.
Υπολογίζεται ότι από τους 90.000 σημερινούς ωφελούμενους θα μείνουν μόλις 30.000.
Αυτό σημαίνει ότι τίθεται υπό αίρεση η δυνατότητα επιβίωσης των δομών, οι υπηρεσίες που παρέχουν καθώς και η απασχόληση του προσωπικού σ’ αυτές.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της κοινωνίας.
Με τα νέα μέτρα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ουσιαστικά αναιρείται. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων διευρύνουν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Όλα αυτά τα μέτρα πετυχαίνουν:
Τον απόλυτο κατακερματισμό της κοινωνίας.
Την όξυνση των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού.
Την πλήρη υπονόμευση οποιουδήποτε αναπτυξιακού οράματος για τη χώρα.
Γιατί χωρίς Κοινωνική Συνοχή, το αίτημα της Ανάπτυξης είναι έωλο».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/631184#sthash.ZxYeS1bE.dpuf
�
01.04.11: Συμβασιούχοι Δήμου Αθηναίων
«Ο Αγώνας των Συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων είναι Δίκαιος και Συμβολικός.
«Ο Αγώνας των Συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων είναι Δίκαιος και Συμβολικός.
Διεκδικούν το δικαίωμα στη Δουλειά μετά από αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας.
Στέλνουν ισχυρό συμβολισμό για Κοινωνική Δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμπαραστεκόμαστε στον Αγώνα τους.
Καλούμε την Κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την εργασιακή αποκατάστασή τους.
Να προκηρυχθούν οι θέσεις τους και να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση των Συμβασιούχων».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/624973#sthash.RbcerTX5.dpuf
18.03.11: Ανεργία
«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε, σήμερα, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, επιβεβαιώνοντας την αποτυχημένη εργασιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται σε 14,2%, αυξημένο κατά 38,4% σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2009.
Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ “κατόρθωσε” να αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, “επιτυγχάνοντας” ιστορικό υψηλό από το 1998, χρονολογία ορόσημο για την έναρξη στατιστικής καταγραφής της ανεργίας.
Οι συνέπειες της εκτόξευσης αυτής της ανεργίας είναι πολλές και δραματικές. Eιδικά, αν λάβουμε υπόψη το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο πλήρους οικονομικής ύφεσης (της τάξεως του 6,6%) ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο για χιλιάδες Έλληνες που χάνουν τις δουλειές τους και μαζί με αυτές κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να βγουν από την ανεργία.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος κατά 250.000 άτομα, στο ίδιο διάστημα του ενός έτους. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν απωλέσει κάθε εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο μέλλον.
Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε σήμερα τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων για το μήνα Φεβρουάριο 2011, ο οποίος αγγίζει τους 838.630 ανέργους. Ένα ακόμα ιστορικό υψηλό για την αποτυχημένη εργασιακή-αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Συγχρόνως, μια ξεκάθαρη, ζοφερή πραγματικότητα διαφαίνεται: αυτή της συνεχιζόμενης και ανεξέλεγκτης αύξησης της ανεργίας, η οποία θα συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η χώρα έχει μπει σε καθοδική τροχιά με συνέπεια την εκτόξευση της ανεργίας και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.
Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης και η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να την προσφέρει».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/610645#sthash.K7lvJpgP.dpuf
�
18.03.11: Υγεία
«Ποια είναι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης για την υγεία και την ζωή των πολιτών;»
«Σε δραματικές περιπέτειες, που αφορούν στην υγεία και τη ζωή τους, οδηγούνται καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι, ειδικότερα αυτοί των χαμηλών συντάξεων -και είναι οι περισσότεροι- αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων των φαρμακοποιών και των γιατρών. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι ότι όλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα ανάλογα χρήματα, εάν έχουν προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης ιατρικής εξέτασης και να προμηθευτούν τα ανάλογα φάρμακα. Μπροστά σ΄ αυτή τη δυσμενέστατη, για τους πολίτες, εξέλιξη, η Κυβέρνηση και ειδικότερα η αρμόδια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων το μόνο που κάνει, μέχρι τώρα, είναι να μεταφέρει ευθύνες, είτε στο παρελθόν, είτε στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς που έχουν να πληρωθούν για πολλούς μήνες.
Δεν μας λέει όμως ότι στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων για τις ανάγκες του Μνημονίου που ψήφισαν, προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες για την Υγεία κατά 2,4 δις ευρώ για το 2011 και -όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο τρίτο αναθεωρημένο Μνημόνιο- στοχεύουν στην εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ από τις περικοπές των φαρμάκων και των εξετάσεων των ασφαλισμένων και 350 εκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.
Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία αυτής της Κυβέρνησης που βάζει στη ζυγαριά και κοστολογεί με ευτελή τρόπο για την υγεία και τη ζωή των πολιτών».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/610630#sthash.xAXI143Z.dpuf
�
14.03.11
«Οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ αγωνιούν για τις συντάξεις τους»
Το ΙΚΑ εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του με ανακυκλούμενα REPOS 42 ημερών και με επιτόκια από 3,4% έως 3,7%. Τα έσοδα του ΙΚΑ το πρώτο δίμηνο του 2011 ήσαν μειωμένα κατά 16,5%. Η αύξηση της ανεργίας στερεί συστηματικά όλο και περισσότερους πόρους από εισφορές για το ΙΚΑ. Η έτσι κι αλλιώς πενιχρή απόδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της Χώρας, μειώνεται καθημερινά (Μετοχές, μισθωμένα ακίνητα κλπ).
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα που θα θωρακίσουν την επάρκεια και βιωσιμότητα του ΙΚΑ. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων. Έχει μάλιστα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών ιατρικής φροντίδας, την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία όμως και από τις δυσκολίες ρευστότητας του ΙΚΑ προκαλούν η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και η απουσία συγκεκριμένου και αποδοτικού σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/605213#sthash.x60T8uby.dpuf
09.03.11
«Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προβλέψεις για την οικονομία»
«Το νέο άλμα της ανεργίας στο 14,8% για το Δεκέμβριο επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις για την οικονομία.
Η παρατεινόμενη ύφεση, ο εκρηκτικός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη θηριώδη ανεργία δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, για στροφή της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην τόνωση της αγοράς, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναπτυξιακές δράσεις, τόνωση της ρευστότητας, αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, μείωση της φορολογίας, αλλά και των εισφορών, αποκρατικοποιήσεις, αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την ελπίδα και το μέλλον της πατρίδας μας».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/599222#sthash.1WyPmXCo.dpuf
03.03.11
«Το Μνημόνιο περικόπτει και το επίδομα ανεργίας.
Στις 27 Αυγούστου του 2010 καταγγείλαμε την περικοπή του επιδόματος ανεργίας από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Τότε η Κυβέρνηση μας διέψευδε και μας λοιδορούσε.
Σήμερα, η απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρέν σε Έλληνα Ευρωβουλευτή είναι αποκαλυπτική.
Από το 2012 το επίδομα ανεργίας θα δίνεται σε κάποιους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία δεν είναι ακόμη γνωστά.
Τέσσερις άνεργοι στους 10 τον επόμενο χρόνο δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με αυτά που προσυπέγραψε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Μνημόνιο.
Η Κυβέρνηση του Μνημονίου για τη δέσμευσή της αυτή πρέπει να δώσει λόγο στους Έλληνες πολίτες και στους άνεργους».
– See more at: http://front.nd.gr/web//sector-ergasias/press/-/journal_content/56_INSTANCE_1wmJ/61130/592443#sthash.m4NZISqw.dpuf
Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου