Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Deutsche Welle: Οι Έλληνες ακούνε για ανάπτυξη και γελάνε

newmoney

Παρά την οικονομική ανάκαμψη οι Έλληνες συνεχίζουν να παλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην

Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς,ταχύτερους ακόμα και από τη Γερμανία.
Ωστόσο, με έναν στους τέσσερις Έλληνες στην ανεργία τα στοιχεία αυτά είναι τουλάχιστον αστεία για τους ίδιους, αναφέρει σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
“Ήμασταν τόσο καιρό στον πάτο.  Τώρα νιώθω πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ξεκίνησα μια εταιρεία σε μια δύσκολη εποχή και πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Οφείλω να αναζητώ τις αλλαγές, από το να τις περιμένω να μου έρθουν απέξω” τονίζει στην DW ο 35χρονος  Θάνος Κοσμίδης, ιδρυτής της  start up CareAcross.
Ο κλάδος των start ups έχει σημειώσει ραγδαία άνθηση στην Ελλάδα ωστόσο η ανεργία επιμένει, σημειώνει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα ζοφερά νούμερα: Ανεργία 25% σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια άνεργοι.
Η περίπτωση της Ελένης Τριάδη είναι χαρακτηριστική. Η 48χρονη μητέρα δύο παιδιών έχασε τη δουλειά της ως σχολικός φύλακας πριν  1,5 χρόνο.
“Πριν απολυθώ μπορούσα, τουλάχιστον, να πληρώνω τους λογαριασμούς. Τώρα οι γονείς μου πληρώνουν τις σπουδές των παιδιών. Η πεθερά μου μοιράζεται τη σύνταξή της -μόλις 700 ευρώ- για να μπορούμε να ψωνίζουμε τρόφιμα πρώτης ανάγκης” εξηγεί.
“Όταν ακούμε για επιστροφή της Ελλάδας γελάμε” λέει και από την πλευρά του ο συνάδελφός της, Σταύρος Νικολάου, επίσης απολυμένος. Το μοναδικό εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι είναι το επίδομα ανεργίας της γυναίκας του (350 ευρώ), τη στιγμή που έχουν ένα παιδί τριών ετών. Ο Νικολάου λέει με πικρία: «Κατά την περίοδο της κρίσης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η μεσαία τάξη καταστράφηκε.

Σχετικά με την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, το άρθρο σημειώνει ότι η έλλειψη πίστης στα παραδοσιακά κόμματα έχει προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
'Όμως, ο Θάνος Κοσμίδης φοβάται πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα βοηθήσουν τη χώρα καθώς η σταθερότητα που λείπει αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να έρθει από τις πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου