Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

iskra


ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !
Κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή (21/11) στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015, με την κυβέρνηση και την τρόικα να μην έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων που θα συνοδεύσει την λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης.
Ο νέος προϋπολογισμός, ευρισκόμενος υπό τηναίρεση της τρόικας, θα ψηφισθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμού είναι η ενίσχυση της φοροεπιδρομήςσε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (πρόβλεψη για ποσό ύψους 3% του ΑΕΠ).
Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες επώδυνες ανατροπές που θα προκύψουν από τους συνακόλουθουςσυμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς επεσήμαναν στην Iskra ότι ο άρτι κατατεθείς προϋπολογισμός για το 2015 είναι καταστροφικός και βαθιά ταξικός σε βάρος του ελληνικού λαού, δεν δίνει καμιάπροοπτική διεξόδου για την χειμαζόμενη οικονομία, ενώ υπογράμμιζαν ότι η χρήση “μαγειρεμένων” και εικονικών στοιχείων για την κατάρτισή του εξυπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες.
Οικονομικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους για το 2015 θα αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ (από 45,62 δισ. ευρώ το 2014 στα 47,03 δισ. ευρώ το 2015), αύξηση την οποία θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα(μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες κλπ) θα είναι φουσκωμένος κατά 520 εκατ. ευρώ ενώ οι φόροι στην περιουσία θα αυξηθούν κατά 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων, δηλ. των ανωνύμων εταιριών, θα μειωθεί (!) κατά 88 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται το νέο ψαλίδισμα των κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί για τη νέα χρονιά στο ελαχιστότατο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. που προβλέπονται για το 2014). Οι ίδιοι παρατηρητές σημείωναν ότι η καθήλωση του ΠΔΕ σε τόσο χαμηλά επίπεδα καθιστά την Ελλάδα παραγωγική και οικονομική έρημο, με το στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το επόμενο έτος να φαντάζει "όνειρο θερινής νυκτός".


Αναφορικά με τις δαπάνες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (συντάξεις, υγεία, πρόνοια κα), αυτές θα μειωθούν από τα 14,07 δισ. ευρώ το 2014 στα 12,5 δισ. ευρώ το 2015. Σύμφωνα με τον πίνακα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, το κονδύλι για τις συντάξεις θα παραμείνει αμετάβλητο σε σχέση με το 2014, πράγμα πολύ αβέβαιο. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει και αποκρύβει τις συνέπειες της πολιτικής υποχρηματοδότησης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μέσα από ανεδαφικές προβλέψεις για μείωση της ανεργίας στο 22,6% το 2015

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2015.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ 1,4 ΔΙΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ 3%

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 22,6% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Παρουσιάζοντας νωρίτερα τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως, από τα τέλη του 2014 καταγράφεται, απτά, σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
«Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν να υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας, μετά την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την ολοκλήρωση των ελέγχων ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από -3,9% το 2013.
Όσον αφορά στο 2015, ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9%, που εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η μεταφερόμενη θετική επίδραση του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης ανόδου του τουρισμού και το 2015.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται, κυρίως, από το διεθνές περιβάλλον. Ιδιαίτερα όταν, οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν, επί το δυσμενέστερο, τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιμέρους προβλέψεις τους για τις περισσότερες οικονομίες», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού. Από αυτά τα 484 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία, άλλα 936 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα διαμορφωθούν το 2015 στα 47,033 δισ. ευρώ έναντι 45,624 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος. Στην άμεση φορολογία τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 21,880 δισ. ευρώ, έναντι 21,396 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης:
-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πρόκειται να αυξηθούν κατά 520 εκατ. ευρώ
-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να μειωθούν κατά 66 εκατ. ευρώ
-τα έσοδα από τη φορολογία στην περιουσία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3,512 δισ. ευρώ, έναντι 3,432 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 80 εκατ. ευρώ)
-τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους πρόκειται να διαμορφωθούν στα 25,154 δισ. ευρώ ευρώ, έναντι 24,228 δισ. ευρώ φέτος. Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στον ΦΠΑ, η οποία διαμορφώνεται στα 519 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Η κυβέρνηση αναμένει επίσης περαιτέρω μείωση του ποσοστού της ανεργίας την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού, από 24,8% το 2014.
Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ακολουθώντας την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή της οικονομίας στη διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3%.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ 3% ΤΟΥ ΑΕΠ
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, στο στόχο του Προγράμματος, κυρίως εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σεθετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ.
Έτσι, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Στο σχέδιο, μάλιστα, ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από φέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ 0,2% ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ 171% ΤΟΥ ΑΕΠ
Εξάλλου, ισοσκελισμένο προβλέπεται το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Εκτιμάται, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από1,3% το 2014 και 1,6% το 2013.
Όσον αφορά στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, αυτό προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του2014.
Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στη μεγέθυνση της οικονομίας.
Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως στη διάρκεια λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2011, υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί, ως τίμημα, περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι, για το 2015, η επίτευξη εσόδων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου