Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ανατροπές στο συνταξιοδοτικό με αυξήσεις ορίων ηλικίας και αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το Ποντίκι


(Αναδημοσίευση από Ελεύθερο Τύπο) 
 
Αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στις συντάξεις και ενδεχομένως στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έρχονται από το 2015 σε όλα τα ταμεία.

Σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα, καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, εισάγεται η βασική σύνταξη που θα χορηγείται αναλογικά με τα έτη ασφάλισης, θεσπίζεται η λεγόμενη αναλογική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές των ασφαλισμένων και με ειδικούς συντελεστές καθορισμού της σύνταξης για τα έτη αυτά.
 
Οι παραπάνω βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο νόμο 3863/10 που όμως πρόκειται να τροποποιηθεί με νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται συνολικά στο ασφαλιστικό.
 
Σε αυτές τις επικείμενες ρυθμίσεις εξετάζεται να υπάρξει και παρέμβαση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με στόχο να περιοριστεί η έξοδος με πρόωρη σύνταξη. Στις προτάσεις που μελετώνται περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για μειωμένη σύνταξη κατά δύο έτη, ενώ υπάρχει και σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει και την αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη.

 
Το πώς, το πότε και το ποιους θα αφορούν οι νέες ρυθμίσεις θα αποφασιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
 
Οι αλλαγές ωστόσο δεν θα επηρεάσουν τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν εντός του 2014 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά όσους πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη, δηλαδή θα έχουν και το όριο ηλικίας εξόδου και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για σύνταξη μετά την 1/1/2015.
 
Και εδώ όμως υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Για παράδειγμα, στο Δημόσιο η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έρχεται με 25ετία, που σημαίνει ότι όσοι συμπληρώνουν το χρόνο αυτό και μέχρι τις 31/12/2014 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και δεν θα επηρεαστούν από τις παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας.
 
Από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα Ταμεία δηλαδή σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και των τραπεζών η θεμελίωση προϋποθέτει και τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει φέτος την ηλικία εξόδου ενώ έχουν το χρόνο ασφάλισης θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου