Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση προσδοκά το 2014 σε έσοδα 6,7 δις από χαράτσια και φοροκυνηγητό των πολιτών

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα

Στο σημερινό μας άρθρο, θα ασχοληθούμε με τα έσοδα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) του 2015. Ως γνωστόν, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει δύο βασικά σκέλη, τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες.
Το κράτος συλλέγει έσοδα από διάφορες πηγές, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπει σε δαπάνες. Όταν οι δημόσιες δαπάνες υπερβαίνουν το επίπεδο των εσόδων, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός (ζημιογόνος) και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να προσφεύγει σε δανεισμό, για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ο δανεισμός του υπουργείου Οικονομικών αντικατοπτρίζεται στον όρο “πιστωτικά έσοδα” και γίνεται μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου βραχυπρόθεσμης διάρκειας και κρατικών ομολόγων μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.  Ο πίνακας που περιλαμβάνεται στο κείμενο, αναλύει τα έσοδα του ΓΚΠ κατά την περίοδο 2008-2015. Από τα στοιχεία του πίνακα εξάγονται τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα: 

1) Αν και μετά το 2010 τα χαράτσια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβάλλονται κατά ριπές, εντούτοις τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ το 2013 ή το 2014 ήταν εμφανώς χαμηλότερα από το 2008. Η κρίση που διέρχεται η εθνική μας οικονομία μετά το 2008, έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη κάμψη των κρατικών εσόδων.


2) Αν και η κυβέρνηση για το 2014, προσδοκά σε σύνολο καθαρών εσόδων του ΓΚΠ 55,3 δις ευρώ (€), μάλλον τα έσοδα αυτά είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν. Δοθέντος ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014/2013, η πτώση των καθαρών εσόδων του ΓΚΠ ανήλθε σε -4,5%, συμπεραίνεται ότι τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ το 2014, αμφίβολο είναι αν προσεγγίσουν τελικά τα 53 δις €.
3) Ο στόχος για καθαρά έσοδα του ΓΚΠ το 2015 της τάξης των 55,6 δις € είναι μάλλον ανέφικτος και τούτο γιατί ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015 με 2,9% θεωρείται ουτοπικός. Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί εκείνες οι αντικειμενικές συνθήκες, που θα συντελούσαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς γύρω στο 3%.
4) Η κυβέρνηση προσδοκά το 2015 σε έσοδα 6,7 δις € από φορολογικά χαράτσια στην ακίνητη περιουσία και σε φοροκυνηγητό των πολιτών. Από τα 6,7 δις, τα 3,4 δις € αφορούν χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, που θα προέλθουν από τον ΕΝ.Φ.Α. (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων), ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δις € προβλέπεται να αντληθούν από άμεσους και έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Οι φόροι ΠΟΕ προέρχονται συνήθως από το ανελέητο φοροκυνηγητό των φορολογουμένων.
Τα τελευταία χρόνια, σύνηθες είναι το αποκρουστικό φαινόμενο, ειλικρινείς και συνεπείς για πολλά χρόνια με την εφορία πολίτες, να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται με εξευτελιστικές μεθόδους (χειροπέδες, κ.λπ.) στις δικαστικές αρχές, επειδή δεν πλήρωσαν άμεσους ή έμμεσους φόρους ΠΟΕ. Με αστυνομικές μεθόδους δεν γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και μάλιστα όταν πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν άλλο αίμα να δώσουν.

5) Την περίοδο 2014-2015, η κυβέρνηση προβλέπει την άνοδο των έμμεσων φόρων από 24,2 σε 25,2 δις €. Ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθότι εξαρτάται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% το 2015. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι την περίοδο 2013-2014, ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας εκτιμάται σε 0,6%. Εφόσον η εθνική οικονομία την περίοδο 2013-2014 αναπτύχθηκε με 0,6%, γιατί τα έσοδα από την έμμεση φορολογία από 24,6 εκτιμώνται ότι έπεσαν σε 24,2 δις €; 6) Κατά τη διάρκεια του 2014, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 145,2 δις €. Με τα πιστωτικά έσοδα των 145,2 δις €, το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότησε κρυφά ελλείμματα του ΓΚΠ και σίγουρα χρηματοδότησε διάφορες δημοσιονομικές δαπάνες. Δαπάνες όμως που δεν εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό και περνούν απευθείας στο δημόσιο χρέος. Το 2015 τα πιστωτικά έσοδα του ελληνικού κράτους προβλέπονται σε 96 δις €. Στο αυριανό μας άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί η δραματική άνοδος των πιστωτικών εσόδων, αντανακλά τη χρεοκοπία των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου