Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πως θα βρεθεί το €1 δισ. που ζητά η τρόικα από τις κύριες συντάξεις


Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Από το εύρος του «δημοσιονομικού κενού» θα κριθεί το αν θα υπάρξει ή όχι μία σημαντική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό το 2015. 

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, μετά τη δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, σε πρωινή εκπομπή του Μega, σύμφωνα με την οποία η παρέμβαση αφαίρεσης κρατικών δαπανών αυτή θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως 1 δις. ευρώ από τις κύριες συντάξεις όσων τις λάβουν μετά την 1.1.2015, σε περίπτωση που το δημοσιονομικό κενό έφτανε τα 2 δις. ευρώ. 

Σημειώνεται πως το 1 δις. ευρώ για το οποίο μιλά η τρόικα αντιστοιχεί στο 5% της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων (πλην δημοσίου) του 2014 για κύριες συντάξεις (19,4 δις. ευρώ) και στο… 22% της ετήσιας κρατικής συνεισφοράς για τις εν λόγω συντάξεις (8,8 δις. ευρώ). 

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως οι οικονομικές «επιδόσεις» των ασφαλιστικών ταμείων ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες φέτος (πχ οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται το 2014 κατά 1,7% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,7%), αλλά δεν είναι αυτός ο βασικότερος λόγος για τις πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, ένα χρόνο μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο βασικότερος λόγος είναι, για άλλη μία φορά, οι αποκλίσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης. 

Από πού θα βρεθεί αυτό το 1 δις. ευρώ; 



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η τρόικα προτείνει τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7%-1,8%. 

Κάτι τέτοιο θα μείωνε το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης που θα λάβει κάποιος με 35 έτη ασφάλιση κατά 20% και συγκεκριμένα από το 70% στο 59,5%. Αν, μάλιστα, σαν βάση υπολογισμού της σύνταξης χρησιμοποιούταν η τελευταία πενταετία και όχι η τελευταία δεκαετία, όπως ισχύει, σήμερα, η συνολική κύρια σύνταξη (βασική και αναλογική) ενός πολίτη με 35 έτη ασφάλιση θα μειωνόταν από τα 980 ευρώ στα 720 ευρώ (μείωση 26,5%), εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

Παράλληλα η τρόικα ζητά την αύξηση των ενσήμων που κατ’ ελάχιστον απαιτούνται για να «βγει» κάποιος στη σύνταξη από τα 4.500 (15 έτη ασφάλισης) στα 6.000 (20 έτη ασφάλισης). 

Στο τραπέζι, επίσης, της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως έχει πέσει η μείωση της κρατικής δαπάνης για το προνοιακό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τα επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ που θα φτάσει φέτος, στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, και τη μεταφορά της διαφοράς στα κονδύλια του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας και στις «ειδικές κατηγορίες», η τρόικα ζητά την εξίσωσής του με το γενικό όριο (67 έτη). 

Να σημειωθεί πως η τρόικα δεν «νοιάζεται» ιδιαίτερα πλέον για περικοπές στις επικουρικές και εφάπαξ, μιας και τα εν λόγω ταμεία έχουν απεμπλακεί πλέον από την κρατική χρηματοδότηση και δίνουν παροχές αποκλειστικά ανάλογα με τις εισπράξεις τους από ασφαλιστικές εισφορές. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο εφόσον περάσει η διοικητική ενσωμάτωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και των ταμείων προνοίας στο ΙΚΑ από τις αρχές του 2015.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου