Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τι γυρεύει ο Στρος-Καν στις ελληνικές θάλασσες

inprecor


του Ηλία Μπέλλου
Συντονισμένες κινήσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται από τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα των υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων φυσικού αέριου σε Ισραήλ, Κύπρο και προοπτικά της Ελλάδας, δρομολογεί το επενδυτικό κεφάλαιο Leyne Strauss-Kahn & Partners (LSK) του Ντομινίκ Στρος-Καν και του συνεταίρου του Thierry Leyne, οι οποίοι προσφάτως επισκέφθηκαν για τον σκοπό αυτό τη Λευκωσία.
Όπως αποκαλύπτουν στο «Κ» εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν γνώση των σχεδιασμών αυτών, ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γαλλοεβραϊκής καταγωγής, όπως και ο τραπεζίτης Thierry Leyne επιδιώκουν τη συμμετοχή τους -μέσα από την LSK- στη διαδικασία χρηματοδότησης των αναπτύξεων αυτών είτε μέσω της ομολογιακής αγοράς, είτε μέσω έκδοσης κοινού δανείου, είτε και μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Πρόκειται για το μοντέλο που φέρεται να έχει εξετάσει και το Τελ Αβίβ, αλλά έχει προταθεί και στην ελληνική πλευρά, αν και μέσω ανεπισήμων, ακόμη, καναλιών.
Η Leyne Strauss-Kahn & Partners δεν είναι ο μόνος χρηματοοικονομικός οίκος που ερίζει για αυτές τις δουλειές. Ανάλογες προτάσεις και δυνατότητες έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει και μεγάλοι επώνυμοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Όμως, ο Thierry Leyne αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «έναν ιδιαίτερα δικτυωμένο άνθρωπο, με βαθιές ρίζες και επαφές στο Ισραήλ, το οποίο de facto ηγείται των αναπτύξεων αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο». Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για την Αθήνα, καθώς υποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον χρηματοοικονομικών παραγόντων για τον τομέα αυτό, και μάλιστα… επειγόντως.
Αθόρυβες επαφές

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, καθώς αθόρυβα ο Thierry Leyne έχει επισκεφθεί την Αθήνα επανειλημμένως την προηγούμενη διετία και, διά της Assya Asset Management, έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Έλληνες επιχειρηματίες.
Παράλληλα, με οχήματα όπως το -συμφερόντων του private equity Assya Capital Luxembourg, έχει κάνει διερευνητικές επαφές στο πλαίσιο της αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών και για ελληνικές επιχειρήσεις. «Πρόκειται για έναν πολύ καινοτόμο τραπεζίτη, που στο ρόστερ των δραστηριοτήτων του συμπεριλαμβάνονται πολύ εξειδικευμένες αγορές, όπως το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων», επισημαίνουν στο «Κ» πηγές από το Παρίσι.
Οι συζητήσεις στην Κύπρο
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ο πρόεδρος της Leyne Strauss-Kahn & Partners (LSK) και ο Thierry Leyne ο διευθύνων σύμβουλος. Μαζί, μάλιστα, σύστησαν προ ολίγων μηνών και joint venture με τον κινεζικό όμιλο Infinity Group (75% της LSK και 25% της Infinity) και όχημα το DSK Global Investment Fund, επιχειρώντας να αντλήσουν ισχύ από την αχανή ασιατική αγορά. Η κοινοπραξία εδρεύει στο Πεκίνο και έχει επικεφαλής τον Eyal Rosenthal.
Το «δίδυμο» Στρος-Καν και Leyne επισκέφθηκε προ εβδομάδας για ένα 48ωρο τη Λευκωσία, διάστημα κατά το οποίο συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη. Καίτοι οι διαρροές στα τοπικά media ανέφεραν ως αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους τα ομόλογα ύψους ενός 1 δισ. ευρώ που θέλει να εκδώσει η Λευκωσία και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι πηγές του «Κ» εκτιμούν πως αυτά αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της επίκοινωνιακής πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης, διότι το ενδιαφέρον του Leyne για τους υδρογονάνθρακες και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αστείρευτο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε την επίσκεψη αλλά και το ενδιαφέρον για επενδύσεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ωστόσο, με δεδομένη την τεράστια ένταση κεφαλαίου η οποία χαρακτηρίζει τις ι επενδύσεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, όπως είναι οι σταθμοί υγροποίησης και επαναεριοποίησης φυσικού αέριου, οι υπεραξίες που κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν ισχυρότατο δέλεαρ για κάθε επενδυτή.
Το πολύτιμο «brand name» του Ντομινίκ και το comeback στην πολιτική Παρά την περί του αντιθέτου κοινή αντίληψη, το «brand name» του Ντομινίκ Στρος-Καν παραμένει ισχυρότατο, ικανό να «ξεκλειδώνει πόρτες», διεθνώς αλλά και στη Γαλλία.
Σε πρόσφατη έρευνα δημοτικότητας ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εμφανίζεται στη Γαλλία με θετικές γνώμες σε ποσοστό άνω του 50% των ερωτηθέντων, τις υψηλότερες μεταξύ των «ανταγωνιστών» του στο στρατόπεδο των σοσιαλιστών, και ειδικά του Φρανσουά Ολάντ. Νομικά, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ακόμα να αντιμετωπίσει μια κατηγορία για μαστροπεία, που βασίζεται στο γεγονός ότι νοίκιαζε διαμέρισμα που μοιραζόταν με φίλους οι οποίοι είχαν επίσης εξωσυζυγικές σχέσεις. «Δύσκολα κάτι που θα τον κάνει αντιδημοφιλή στη Γαλλία του Φρανσουά Μιτεράν, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί», εξηγούν οι επαΐοντες της πολιτικής σκηνής των Παρισίων, παραπέμποντας στην έντονη συναισθηματική τους ζωή… Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν το 2017 και μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα κάνει μια μεγαλειώδη επιστροφή. Μέχρι τότε πουλάει την απαράμιλλη εμπειρία του στον κόσμο του finance.
Ο 65χρονος σήμερα Στρος-Καν (γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1949), εκτός από πρώην διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2011), είναι επίσης δικηγόρος, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Γεννημένος σε ένα από τα ακριβότερα προάστια του Παρισιού από Γαλλοεβραίους γονείς με καταγωγή από την Τυνησία, πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Μαρόκο, αλλά το 1960 εγκαταστάθηκε στο Μονακό. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές μακροοικονομική και μικροοικονομική και ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας Ζοσπέν, με τον οποίο και διατηρούσε μακρά φιλία.
Η καριέρα του σημαδεύτηκε από τα γεγονότα τού προ τριετίας Μαΐου, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης κατά 32χρονης καμαριέρας ξενοδοχείου οι οποίες μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν η παραίτησή του, πέντε μέρες αργότερα, από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ. Τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του, στις 22 Αυγούστου 2011, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ζήτησε να αποσυρθούν οι σε βάρος του κατηγορίες, δεδομένου ότι είχε πληγεί η αξιοπιστία της καμαριέρας, λόγω ψευδών της δηλώσεων.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 20ης Σεπτεμβρίου
- See more at: http://www.inprecor.gr/archives/256638#sthash.lDARHy4h.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου