Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Λάμπει Πάλι ο Χρυσός


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Εχρειάσθη έξη χρόνια ο χρυσός για να σκαρφαλώσει πάνω από τα 1.400 δολλάρια την ουγγία αλλ’ η άνοδός του είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κάμψεως του δολλαρίου, των χαμηλών επιτοκίων και της χαλαράς πιστωτικής πολιτικής των τριών μεγάλων κεντρικών Τραπεζών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας), παρά των φόβων περί νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή, την φορά αυτή μεταξύ Αμερικής και Ιράν.

Εν τούτοις, το συγκριτικά υψηλό κόστος της αγοράς χρυσού μέσω παραγώγων αποτελεί φραγμό εις ενδεχόμενο καλπασμό των τιμών του κιτρίνου μετάλλου. Η διεθνής κερδοσκοπία προτιμά το κρυπτονόμισμα Μπίτκοϊν, που ξεπέρασε τα 10.000 δολλάρια την περασμένη εβδομάδα, και τις μετοχικές αξίες στα διεθνή χρηματιστήρια που συνεχίζουν απτόητα της ανοδική πορεία τιμών, παρά ν’ αναλάβει τους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά χρυσού την οποία δυναστεύουν οι κεντρικές Τράπεζες.
Η νίκη του Ιμάμογλου στις δημαρχιακές εκλογές της Κωνσταντινουπόλεως ανέκοψε την πτωτική πορεία της Τουρκικής λίρας και εθεωρήθη ως έμπρακτη διαμαρτυρία του Τουρκικού (και Κουρδικού λαού) για την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του χαλίφη-Ερντογκάν που συνεπάγεται πληθωρισμό, υποτίμηση του νομίσματος και την ανεργία των νέων.

Τα «καλά νέα» είναι ότι η ήττα του πρώην πρωθυπουργού Γιλντιρίμ (μετά βίας πήρε το 45% των ψήφων) θα ηρεμήσει κάπως το βαθύ Τουρκικό κράτος στις φιλοδοξίες του. Τα «δυσάρεστα νέα» είναι, όπως εδώ έτσι και στην Κων/λη, η διοίκηση του μεγαλυτέρου δήμου της χώρας, θα αποβή δυσχερής εξ αιτίας του κυβερνητικού ελέγχου των δημοτικών περιφερειακών συμβουλίων.
Ο τρίτος διεθνώς Γεωπολιτικός καθηγητής Δημ. Κιτσίκης αναμένει ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στην Τουρκία με την κατίσχυση των Κούρδων και την αφύσικη συμμαχία της με την Ρωσσία και το Ιράν.
Η πολιτική καρριέρα του Ερντογκάν εισέρχεται στην δύση της μετά από 16 ετών κυριαρχία του στην γειτονική χώρα και έρχεται εις αντίθεση με την ανερχομένη πολιτική ισχύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στην σύνοδο των 20 στο Τόκυο στα τέλη της εβδομάδος, όπου θα συναντηθή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγήπ Ερντογκάν, ως υστάτη προσπάθεια γεφυρώσεως των διαφορών των, με την προμήθεια των Ρωσσικών ΕΣ 400. Αντίθετα, με την πορεία του δολλαρίου/χρυσού, το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο στις ανατιμήσεις στις εξελίξεις της ευφλέκτου Εγγύς Ανατολή.


Πηγή energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου