Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Επικίνδυνος Τραμπισμός...


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση

Με ομιλία ενώπιον φανατικών του οπαδών στο Ορλάντο ξεκίνησε ανεπίσημα τη νέα κούρσα για τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης για τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ επιτέθηκε στους προσφιλείς του εχθρούς: τα media και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Έφθασε μάλιστα να κατηγορήσει το Δημοκρατικό Κόμμα ως «ριζοσπάστες», «αντιαμερικανούς», «σοσιαλιστές», «εξτρεμιστές», «διεφθαρμένους» και υπεύθυνους για τη «μεγαλύτερη προδοσία της αμερικανικής μεσαίας τάξης και, ειλικρινά, της αμερικανικής ζωής».

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Τραμπ δεν δίστασε να αναφέρει πως «οι εξτρεμιστές Δημοκρατικοί αντίπαλοί μας υποκινούνται από μίσος, προκατάληψη και οργή». Μπορεί οι κατηγορίες Τραμπ κατά των Δημοκρατικών, το έτερο κόμμα του αμερικανικού κατεστημένου, να προκαλούν θυμηδία, είναι ενδεικτικές ωστόσο του κλίματος πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ.

Η εκλογή Τραμπ δεν ήταν η συνηθισμένη εναλλαγή μεταξύ των «συντηρητικών» Ρεπουμπλικάνων και των «προοδευτικών» Δημοκρατικών που χαρακτήριζε την αμερικανική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Έβγαλε από το περιθώριο τη βαθιά αντιδραστική Αμερική, αναδεικνύοντας έναν ιδιότυπο αμερικανικό εθνικισμό, που συμπυκνώθηκε στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, «Πρώτα η Αμερική».

Μια γεύση του οικονομικού αυτού εθνικισμού βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τον διαφαινόμενο νομισματικό πόλεμο με τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ κατά του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο εσωτερικό επίπεδο ο «λευκός εθνικισμός» κάνει όλο και πιο απειλητική την εμφάνισή του.

Στο Ορλάντο ο Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να μετάσχουν στους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου -Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας- στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία χρησιμοποιούνται από εν ενεργεία πρόεδρο ως πολιτική πλατφόρμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα πριν από τα πυροτεχνήματα, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά μνημεία έμμεσα ως σύμβολα για την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική».

Λίγες ημέρες πριν από τη συγκέντρωση στο Ορλάντο ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του προσφιλούς του Twitter έγραφε πως οι οπαδοί του πιθανότατα να ζητήσουν να παραμείνει στον Λευκό Οίκο και μετά το 2024, κατά παράβαση της 22ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, που περιορίζει τη θητεία ενός προέδρου σε δύο τετραετίες.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου