Των Νικήτα Παπαντωνίου και Στέλιου Ορφανάκη
Η ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας σχετίζεται με δύο βασικές παραμέτρους, την τιμή και την ποιότητα-καινοτομία. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ανάλυση για την επίδραση της τιμής των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε σχέση με τη φορολογία. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το ότι η υπερφορολόγηση από το κράτος αργά ή γρήγορα πληγώνει, αρκετές φορές και θανάσιμα, την οικονομία. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ελληνικό κράτος, που από τη διετία 2015-2017 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε τους περισσότερους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μάλιστα αυτή η πρωτιά είναι διεθνής.
Η ανάλυση μας περιλαμβάνει τόσο τον εταιρικό φόρο, όσο και το ΦΠΑ και αφορά τη θέση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και σε αυτόν της Βαλκανικής συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Στην εταιρική φορολογία η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης, όπως φαίνεται και στο παρακάτω πίνακα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χώρα μας έχει έναν υψηλό φορολογικό συντελεστή, που συνδυάζεται με πάρα πολύ κακές υποδομές και ένα αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον για οποιονδήποτε επενδυτή (Έλληνα ή Ξένο). Η Μάλτα έχει μεν έναν υψηλό φορολογικό συντελεστή, αλλά με πάρα πολλές εξαιρέσεις, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία είναι αγορές μεγάλες σε μέγεθος και με πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που δικαιολογεί ως ένα σημείο την υψηλή τιμή τους. Η Ελλάδα έχει δε και το θλιβερό προνόμιο να έχει φορολογικό συντελεστή υψηλότερο κατά 9 μονάδες σε σχέση με την πιο χαμηλή του τιμή (20%), η οποία εμφανίστηκε επί μνημονιακών χρόνων.
Στη διευρυμένη Βαλκανική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.
Η χώρα μας έχει με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση με διαφορά 10% από τη 2η Σλοβενία. Ο μέσος όρος του φορολογικού συντελεστή στις χώρες που εμφανίζονται στο πίνακα 2 είναι 14,5% και η χώρα μας έχει ακριβώς το διπλάσιο (29%).
Στο ΦΠΑ υπάρχουν δύο βασικοί συντελεστές (εξαιρείται ο πολύ μικρός ο οποίος δεν υφίσταται σε πολλές χώρες). Στον υψηλό συντελεστή η χώρα μας έχει την 6η θέση, ενώ στον μεσαίο τη 2η θέση στην Ευρώπη, όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες.
Για να καταλάβουμε πόσο λάθος έχουμε κινηθεί, αρκεί να αναφερθεί, ότι ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη απολαμβάνουν επιτόκια δανεισμού πάρα πολύ χαμηλά, στοχευμένες μειώσεις φόρων και ποσοτική επέκταση, η χώρα μας στον αντίποδα δεν μπορεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, εξακολουθεί παράλληλα να περιορίζεται από τα capital controls, ενώ σταθερά λαμβάνονται όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας με ταυτόχρονη αύξηση των φόρων.
Η χώρα μας έχει χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αυτό οφείλεται τόσο στη φορολογική πολιτική, όσο και στη μεγάλη γραφειοκρατία. Οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια τους να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, επέλεξαν την αύξηση της φορολογίας και έτσι τα δημοσιονομικά ελλείμματα εξυγιάνθηκαν, ειδικά στο πρωτογενές επίπεδο, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έπεσε σε μεγάλο βαθμό, παρά τις μεγάλες θυσίες στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ένα ακόμη αριστερό οξύμωρο της σημερινής κυβέρνησης.
Η λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι προφανής, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, η οποία θα δώσει κίνητρα να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και οι ελληνικές επιχειρήσεις που έφυγαν, ενώ θα πρέπει να βελτιώσει δραματικά το επενδυτικό περιβάλλον για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Μέχρι να παρθούν οι σωστές αποφάσεις η χώρα μας θα ανταγωνίζεται το Νεπάλ στην ανταγωνιστικότητα που είναι στην 88η θέση, θα έχει φόρους περισσότερους και απ’ το Εκουαδόρ και θα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σύνολο 137 χωρών στην αρνητική επίδραση της φορολογίας στις επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 του World Economic Forum.
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.
** Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHABANK). Συμμετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου