Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Άκου Αλέξη…. Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, για την αναξιοκρατία

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Αθήνα, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Andrea Bonetti
Του Γιώργου Θωμαϊδη
Αγαπητέ Αλέξη, σε προσφωνώ με το μικρό σου, διότι είμαι περίπου συνομήλικος με εσένα και θέλω να σου μιλήσω ευθέως, ως ειδικευόμενος ψυχίατρος που είμαι.
Επειδή όμως έχω παράλληλα και ακαδημαϊκή δουλειά, που μόλις αρχίζει να υλοποιείται, γράφω γρήγορα και απλά, γιατί –αγαπητέ φίλε όπως θα έλεγα επιβεβλημένα προς έναν άγνωστο, αν τυχαία σε γνώριζα- κι ο δικός μου χρόνος, όπως πολλών άλλων, είναι πάρα πολύ πολύτιμος:
Η ψυχολογική διαφορά της επιλογής εμπίστων από τη δημιουργία κλίκας, είναι απλή: Την εμπιστοσύνη προς τρίτους, τη δημιουργεί η αξιοκρατία, ενώ την κλίκα τη δημιουργεί η καχυποψία. Το ότι γύρω σου και στο κράτος, επεκτείνεται διαρκώς μια κλίκα συγγενών, φίλων και κομματικών του ΣΥΝ και των δορυφόρων του, η οποία ενίοτε παρανομεί φανερά (και όχι απλά παρατυπεί τελικά) και διορίζει φίλους και γνωστούς, δεν δικαιολογείται (πλέον) από την ανάγκη να περιβάλλεσαι από εμπίστους. Δεν δικαιολογείται δηλαδή από την καχυποψία. Αυτοί που είναι γύρω σου και σε έπεισαν πως τους έχεις ανάγκη, γιατί χωρίς εκείνους θα σε καταπιούν οι συνωμοσίες, το κάνουν από ναρκισσισμό ή από συμφέρον. Και γνωρίζω πως και στο κόμμα σου, υπάρχουν αντιδράσεις για αυτή την απώλεια του μέτρου….

Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες, έντιμοι, άξιοι, που θέλουν να βοηθήσουν το κράτος- γνωρίζω ότι πλησίασες κάποια πολύ άξια πρόσωπα: Που θέλουν να δουν τη χώρα να κυβερνιέται σωστά και να αποκτά ξανά αξιοπιστία. Όχι φυσικά από τους φίλους και συγγενείς, οι οποίοι επειδή –εξαιτίας τους- διαλύεται το ηθικό σου πλεονέκτημα κατά της παλιάς κληρονομικής κάστας, θα σε πάρουν στο λαιμό τους μαζί τους. Η μόνη λύση που έχεις, σε ελάχιστες εβδομάδες, είναι να επαναφέρεις στις κομματικές και παλιές επαγγελματικές τους θέσεις όλες και όλους, όσες και όσους, έχουν εισβάλει στο δημόσιο, ως «αναντικατάστατοι» και να ξεκινήσεις, με χαρακτηριστικές δημόσιες προσκλήσεις, να βάζεις ανθρώπους γνωστούς για την ακεραιότητά τους σε δημόσιες θέσεις. Τα τυπικά προσόντα των πιο πολλών «αναντικατάστατων» είναι σχεδόν ανύπαρκτα για τις θέσεις που παίρνουν, και η ηθική τους διάτρητη από τη στιγμή που δέχθηκαν να διοριστούν, αντί να αναζητήσουν και να προτείνουν κάποιον καλύτερό τους στην ώρα της ανάγκης. Άρα, δεν θα «αδικήσεις» κανέναν.
Αν δεν το κάνεις, οι –συχνά καλά εκπαιδευμένοι- βλαστοί, σκληρά οικογενειοκράτες, της παλιάς, ξένης στο λαό κλίκας, περιμένουν στη γωνία –ατυχώς όμως περιμένουν, μαζί με εσένα ως εξιλαστήριο θύμα, και μερικά εκατομμύρια φτωχούς, τους οποίους ποδοπάτησαν (συχνά κυριολεκτικά μέσω των ΜΑΤ) επί 5 χρόνια. Ακόμη όμως κι αν οι αντίπαλοί σου δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, εσύ θα έχεις χάσει το ηθικό πλεονέκτημα της μιας κάπως προσδιορισμένης εκτός κομμάτων και συγγενειών αξιοκρατίας, με την οποία, και μόνο, η χώρα θα βγεί από την κρίση. Και, για να ξαναγυρίσω στην ψυχιατρική, η αγάπη και το μίσος είναι όντως πρώτα ξαδέρφια, και είναι εύκολο όσοι σε αγάπησαν να σε τιμωρήσουν, τυφλά.
Σκέψου και μόνο Αλέξη, τι σημαίνει να διεκδικούν τα ιμάτια της καθημαγμένης Ελλάδας δυο κλειστές ομάδες ανθρώπων, ο ΣΥΝ (σου) και οι νεοφιλελευθεροι+ ακροδεξιοί (του αντιπάλου σου), οι οποίες βρέθηκαν για χρόνια στερημένες από «αληθινή» εξουσία. Εν τέλει, εσύ ή οι αντίπαλοί σου είστε, όπως όλοι μας, περαστικοί από την ιστορία. Όμως, η φήμη μένει, και νομίζω σου αξίζει μια καλύτερη, από αυτή που οι «φίλοι» σου, σου επιφυλάσσουν. Μπορείς να κάνεις δραστικά πράγματα την κατάλληλη στιγμή, όπως όταν έφερες αρκετούς ενώπιων των ποινικών ευθυνών τους, και το ξέρουμε όλοι. Ήρθε η ώρα να το κάνεις ξανά, κάνοντας κάθαρση στο δημόσιο και δίνοντας το παράδειγμα της εμπιστοσύνης στους αληθινούς φίλους σου: Στους πολίτες που σε πίστεψαν, σε στήριξαν και σε ψήφισαν, αλλά και σε όσες και όσους, ακόμη κι αν δεν σε πίστεψαν, θέλουν παραδείγματα εξουσίας με ήθος στη χώρα.
  • Ο Γιώργος Θωμαϊδης, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου