Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ντιλ Ιταλίας-Κομισιόν για το μοντέλο «bad bank»


Σε ένα σύστημα κρατικής εγγύησης στα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πουλήσουν ιταλικές τράπεζες κατέληξαν Ρώμη-Βρυξέλλες. Πώς θα λειτουργήσει ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

των James Politi και Jim Brunsden


Η Ιταλία και η ΕΕ έφτασαν σε συμφωνία για ένα σύστημα εγγυήσεων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να πουλήσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκιά τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
«(Αυτό) θα κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του εναπομείναντος στοιχείου αδυναμίας στον ιταλικό τραπεζικό τομέα –το οποίο είναι η συγκέντρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε σε υπόμνημα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί αργότερα από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία επίτροπος για τον ανταγωνισμό, επεσήμανε πως το σχέδιο δεν θα συνιστά κρατική ενίσχυση από τη στιγμή που οι εγγυήσεις θα τιμολογηθούν βάσει των επιτοκίων της αγοράς. «Μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει και σχεδιάσει οι ιταλικές αρχές, αυτό θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν την πραγματική οικονομία και να οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη».
Η κ. Βεστάγκερ και ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν το αδιέξοδο του λεγόμενου συστήματος «κακών τραπεζών» που είχε διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, δημιουργώντας πρόβλημα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το νέο σύστημα θα επιτρέψει να συνδεθεί μια κυβερνητική εγγύηση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πωλούνται από τις ιταλικές τράπεζες. Η τιμή της εγγύησης θα καθοριστεί βάσει της τιμής των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps), ιταλών εκδοτών με παρόμοια προφίλ κινδύνου με τα εν λόγω δάνεια.
Σύμφωνα με τη Ρώμη, η τιμή σταδιακά θα ανέβει ώστε να αντανακλά το αυξανόμενο ρίσκο της διατήρησης κακών δανείων μακροπρόθεσμα, καθώς και για να κινητοποιήσει τους αγοραστές των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί μόνο τις «senior» σειρές –ή τα πιο ασφαλή μερίδια- οποιουδήποτε πακέτου δανείων. «Αυτή η παρέμβαση δε θα δημιουργήσει καθόλου βάρη στα δημόσια οικονομικά», τόνισε το Υπουργείο Οικονομικών. «Αντίθετα, προβλέπουμε ότι οι προμήθειες που πληρώνονται σε εμάς θα ξεπεράσουν τα κόστη και επομένως θα υπάρξουν θετικά καθαρά έσοδα».
Από την πλευρά της, η Κομισιόν τόνισε πως η ίδια και ένα επιβλέπον συμβούλιο θα παρακολουθεί την εφαρμογή του συστήματος, προκειμένου να διασφαλίσει πως καμία από τις εγγυήσεις δεν είναι τόσο γενναιόδωρη ώστε να συνιστά κρατική ενίσχυση.
Η άμεση ανάγκη για συμφωνία επάνω σε ένα τέτοιο σύστημα εγγυήσεων προέκυψε ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες αφού οι ιταλικές τράπεζες –ιδιαίτερα εκείνες που θεωρούνται πιο φορτωμένες με κακά δάνεια- βίωσαν απότομα selloffs, εγείροντας ανησυχίες στη Ρώμη σχετικά με την ευπάθειά τους και ασκώντας πολιτική πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Για παράδειγμα, η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, έχει χάσει πάνω από τη μισή αγοραία αξία της τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι μετοχές της ήταν σήμερα 4,5% πάνω όταν άνοιξε η διαπραγμάτευση στο Μιλάνο. Στο μεταξύ, οι μετοχές της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, η οποία έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες, κινήθηκε πτωτικά 1,8% στο άνοιγμα.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου