Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο διάλογος με τους αγρότες και το ρίσκο του Τσίπρα

Το Ποντίκι




του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες να συζητήσουν μαζί του το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς σηματοδοτεί την ανάληψη από τον ίδιο της διαπραγμάτευσης με την κοινωνία.
Ήδη είναι σοβαρός ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η σύγκρουση επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού με τις θιγόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει αντιμέτωπη με ευρύτατα και συγκροτημένα κοινωνικά στρώματα, και μάλιστα κρίσιμα για την άνοδο και τη διατήρησή του στην εξουσία.
Στο Μαξίμου αξιολογούν ότι ο πρωθυπουργός παραμένει το μόνο διαθέσιμο άφθαρτο πολιτικό κεφάλαιο και, επομένως, είναι ο μόνος κατάλληλος για να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό μέτωπο, παράλληλα βεβαίως με μια σκληρή επίθεση προς τη Ν.Δ., η οποία επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς να εκτίθεται η ίδια με δική της πρόταση, η οποία αναπόφευκτα δεν θα μπορούσε να διαφέρει πολύ από την κυβερνητική.

Όμως η πραγματικότητα δεν επιτρέπει πολλούς ελιγμούς, παρότι στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις ώστε να βρεθούν τρόποι ελάφρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων και να περιοριστούν οι ζημίες στα υψηλότερα.
Το πρόβλημα, στο σημείο αυτό, είναι ότι ήδη η πλευρά των δανειστών έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας – παράδειγμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ – ότι το σχέδιο δεν είναι κακό μεν, αλλά οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Όπερ σημαίνει ότι βρίσκεται εντελώς στον αέρα και η προσπάθεια για ελαφρύνσεις, οι οποίες, ακόμη και αν συμφωνηθούν με τους αγρότες ή τους επαγγελματίες, ενδέχεται σύντομα να αναιρεθούν υπό την πίεση της τρόικας. Στην περίπτωση αυτή το κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο.
Ας σημειωθεί δε ότι ειδικά στους αγρότες η τρέχουσα παρέμβαση δεν είναι η μόνη, αφού έως το 2019 και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό αναμένονται νέες, άρα το μέτωπο αυτό ενδέχεται να καταστεί μόνιμο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η ανάληψη της ευθύνης του διαλόγου – αν αυτή είναι η τελική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα φθοροποιός.
Από την άλλη πλευρά, ίσως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στο σύνολο των θιγομένων ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο. Κοινώς, πού θέλει τελικά να φτάσει η κυβέρνηση και με ποιον τρόπο θα το επιχειρήσει. Στο Tae Kwon Do ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τα μέτωπα των συγκρούσεων της κυβέρνησης, αλλά έλειψε το αφήγημα που θα δείχνει την έξοδο από το «τούνελ». Αυτό ίσως είναι το μόνο ρεαλιστικό όπλο σε αυτήν τη σύγκρουση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα επιφέρει – ενδεχομένως βαριά – πολιτικά τραύματα στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου