Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Αυτή η κολόνια δεν μας συγκινεί


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, μα δεν μας συγκινεί, έρχεται, φεύγει, δεν τ’ αποφεύγει να γίνουν οι δύο εξουσίες «συγγενείς».
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και όπως φαίνεται θα έχουν μέλλον τα «σεντόνια», όσο υπάρχει διασταύρωση, όσο δεν αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τις δύο εξουσίες από τη Βαυαροκρατία.
Η πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να μην επιτρέπεται για τρία χρόνια η ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων από δικαστές που αποχωρούν από το Σώμα έχει λογική και κινείται εντός ηθικής, αλλά η μεγάλη αναθεωρητική κίνηση θα ήταν να αλλάξει η επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, γιατί η σχετική ανεξαρτησία γεννά εύλογη και σοβαρή αμφιβολία για ενδοτικότητα ή οσφυοκαμψία απέναντι στην υπερέχουσα κατά το Σύνταγμα εκτελεστική εξουσία, που -ας μην κρυβόμαστε- υπολογίζει και στις προσδοκίες και φιλοδοξίες των πολλαπλάσιων υποψηφίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο τρόπος και τα κριτήρια (επιλογής) δημιουργούν εντυπώσεις και οι φωτεινές περιπτώσεις δεν φτάνουν για να λήξουν άδοξα οι διαδόσεις.

Η ανεξαρτησία δεν μπορεί να είναι λάστιχο. Δεν μπορεί να την επικαλούνται κατά το δοκούν. Δεν είναι για άλλους σταφύλια που δεν χτυπούν και γι’ άλλους καρύδια που κάνουν θόρυβο όταν σπάνε. Βλάπτουν και η επιλεκτική μνήμη για τις σκιές και οι επιλεκτικές ευαισθησίες για το θεσμό, με την έγνοια στο δεσμό.
Όταν τα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν τους κυβερνώντες για χειραγώγηση και ασφυκτικό έλεγχο. Και όταν ανεβαίνουν στο άτι της εξουσίας κάνουν τα ίδια. Απαράλλακτα παιχνίδια. Αυτό που τη μια μέρα θεωρούν «αμάρτημα», τη μεταπήδηση ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε κρατικά ή κυβερνητικά αξιώματα, την άλλη αποκαθίσταται, αποκαθαίρεται.
Μια ματιά στις εκατέρωθεν ανακοινώσεις αρκεί, ώστε ονόματα να αποτυπώσεις και στη λερναία αποκαρδίωση να ενδώσεις. Αυτό έχει επιπτώσεις. Στην εμπιστοσύνη και αναψηλάφηση μάλλον δεν θα γίνει.   


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου