Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Σκόπια: Ιστορία μας, αμαρτία μας...

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της αποτυχίας της πολιτικής που υιοθέτησε και ακολουθεί μέχρι σήμερα έναντι του προβλήματος των Σκοπίων το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνοψίζεται σε δύο δεδομένα.
Πρώτον: Η υπόθεση αυτή παραμένει ακόμα «ανοιχτή» και αποτελεί παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, γεγονός που δυσκολεύει κάθε ελληνική προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, τουλάχιστον στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Δεύτερον: Το ανοιχτό αυτό ζήτημα αποτελεί λαβή σε μοχλό πιέσεων που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εναντίον της χώρας και της κυβέρνησής της «φίλοι» και «σύμμαχοι».
ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν είναι τυχαία η στιγμή κατά την οποία το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βγαίνει από τη διπλωματική ναφθαλίνη. Οι λόγοι προφανείς.
Πρώτον: Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση από διπλωματικές δυνάμεις καθ’ ότι, ως χρεοκοπημένη και υπό εποπτεία χώρα, είναι υποχρεωμένη να παλεύει για να ξεπληρώνει τους δανειστές και να αντιμετωπίζει την χειροπιαστή τουρκική απειλή.
Δεύτερον: Η αμερικανορωσική κόντρα εκδηλώνεται παραδοσιακά στα Βαλκάνια όπου οι Αμερικανοί διακρίνουν μια μαύρη τρύπα στον σχεδιασμό τους, αφού η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ εξ αιτίας των ελληνικών αντιρρήσεων.

Τρίτον: Ο αλβανικός αλυτρωτισμός και το όραμα των Τιράνων για αλβανική εθνική ολοκλήρωση κρατά ζωντανούς τους πειρασμούς για αλλαγή συνόρων με εξαφάνιση και διαμελισμό της ΠΓΔΜ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μπορεί να σημάνει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με την εμπλοκή Σέρβων και Βούλγαρων. Επίσης, μια αναστάτωση τέτοιας κλίμακας σε αμερικανικό οικόπεδο όπως είναι τα Βαλκάνια, προφανώς θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ρωσικές παρεμβάσεις…
ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, λοιπόν, μπορεί να «σφραγιστεί» μέσα στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, όπου θα πρέπει να ενταχθεί η ΠΓΔΜ. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε, για άλλη μια φορά, σήμερα. Οι Αμερικανοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει, ουσιαστικά, με αυτό που είχε διαφωνήσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όταν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν δέχτηκε να μπει η χώρα αυτή στη συμμαχία με προσωρινή ονομασία.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ η σημερινή κυβέρνηση, μένει να το δούμε. Προς το παρόν διαβουλεύεται με τον παλιό μας γνώριμο (από το 1993) Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έχει οριστεί επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της διένεξης για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου