Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τουρκία, πορεία εκτός ελέγχου

analyst


του Άρη Οικονόμου
Η διένεξη μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας κορυφώνεται, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να επιθυμεί την κλιμάκωση της με κάθε τρόπο. Αφού λοιπόν προηγήθηκε η σύλληψη ενός Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μυστική υπηρεσία της χώρας (ΜΙΤ) παρέδωσε έναν κατάλογο πιθανών υπόπτων σε σχέση με την τρομοκρατία – μεταξύ των οποίων ευρίσκονται οι γερμανικές πολυεθνικές Mercedes και BASF (συνολικά 700 εταιρείες, πηγή), καθώς επίσης ένα «περίπτερο» και ένα «σουβλατζίδικο» (γύρος).
Αμέσως μετά ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας σταμάτησε τις διακοπές του και κάλεσε τον τούρκο πρέσβη – ενώ η αριστερά και οι πράσινοι ζητούν συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της Τουρκίας. Ενδιαφέρον είναι ότι, δεν ενεργοποιήθηκε καθόλου η καγκελάριος – αλλά μόνο ο υπουργός εξωτερικών και ο κ. Σόιμπλε, οι οποίοι προειδοποίησαν τους Πολίτες ότι δεν μπορούν να τους προστατεύσουν. Αυτό όμως θα μειώσει σημαντικά τους Γερμανούς τουρίστες, σημειώνοντας πως ήδη το 2016 επισκέφθηκαν την Τουρκία 35% λιγότεροι.

Περαιτέρω, τα οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας επιδεινώνονται διαρκώς – όπως το ιδιωτικό της χρέος, το οποίο αυξάνεται συνεχώς, έχοντας ήδη φτάσει στο επίπεδο του 160% του ΑΕΠ! Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ιδιωτικό χρέος της Τουρκίας που κλιμακώνεται ραγδαία (μπλε στήλες αριστερή κάθετος), σε σύγκριση με το ελληνικό που μειώνεται συνεχώς (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
357
Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός πλησιάζει το 12% (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος στο επόμενο γράφημα), όταν της Ελλάδας δεν υπερβαίνει το 1,5% (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος). Επομένως το νόμισμα της χώρας χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη, μεταξύ άλλων λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της – τα οποία θα διευρυνθούν λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού.
358
Το χειρότερο ίσως όλων είναι ο τετραπλασιασμός των εξωτερικών χρεών της σε σχέση με το 2000 (γράφημα), από τα οποία συνήθως μία χώρα χρεοκοπεί – ενώ την ίδια στιγμή κατηγορείται από τις εταιρείες αξιολόγησης για παραποιημένα/ωραιοποιημένα στατιστικά στοιχεία.
359
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη για να αυξήσει την ευημερία της χώρας του και όχι για να την οδηγήσει στο γκρεμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο – αφού σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικτάτορες επιλέγουν τις συγκρούσεις, όπως αυτή με τη Γερμανία, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός τους από τα προβλήματα που στην πραγματικότητα έχει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου