Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Νέοι τρόποι αρπαγής των ακινήτων από τις τράπεζες: Εθελοντική παράδοση αντί πλειστηριασμού!

iskra


Οι πλειστηριασμοί είναι μια σκληρή υπόθεση. Οι τράπεζες προωθούν νέους τρόπους να σου πάρουν το ακίνητο, χωρίς να το «καταλάβεις» και να πεις και «ευχαριστώ» από πάνω.
Οι δανειολήπτες που είναι αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά στις τράπεζες τα κλειδιά των ακινήτων που αποκτήθηκαν ή είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, για να πετύχουν, υποτίθεται, καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή και διαγραφή της, ενώ θα έχουν χάσει το σπίτι τους και «εθελοντικά» θα έχουν πεταχτεί στον δρόμο.
Η λύση αυτή (amicable solution) εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη. Αναμένεται να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς οι μακροπρόθεσμες λύσεις που προέκριναν μέχρι σήμερα οι τράπεζες- μη πληρωμή τόκων ή παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου- δεν εξάλειψαν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αν και ρύθμισαν μέρος τους.

«Στο εξωτερικό οι συναινετικές λύσεις υπερέχουν των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες, δηλαδή, προσεγγίζουν τους πελάτες, για τους οποίους ήδη έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και τους προτείνουν την εθελοντική παράδοση (βλ. αρπαγή) ακινήτου», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη λύση δεν μπορεί -τουλάχιστον για την ώρα- να εφαρμοστεί μαζικά στην Ελλάδα, αφού θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης εγχώριας κτηματαγοράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζικό παράγοντα, η λύση της εθελοντικής παράδοσης, προκειμένου να «τσιμπήσει» ο οφειλέτης, προσφέρεται με αρκετά δηλητηριασμένα «τυράκια»: αφενός η αξία του ακινήτου -μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς της τράπεζας- θα είναι, υποτίθεται, μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου, για το υπόλοιπο της οφειλής θα δίνεται υπόσχεση πως είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το αν αυτά τα σχέδια αρπαγής των ακινήτων χωρίς πλειστηριασμό θα ευοδωθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου