Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τα δηλητηριασμένα δώρα (πάλι) από το ΔΝΤ


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Με δηλητηριασμένα δώρα μας προϋπάντησε στην Εαρινή Σύνοδο της Ουάσιγκτων το ΔΝΤ. Φρόντισε, βέβαια, ήδη "πηγή" του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών να προδιαψεύσει προσδοκίες για συγκεκριμένα αποτελέσματα (προς την κατεύθυνση "συνολικής λύσης" περί την δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου-3, με σοβαρά στοιχεία αναδιάρθρωσης του χρέους) με την διατύπωση "Το Ελληνικό ζήτημα, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, δεν θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση". Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί παρασκήνιο θα τρέξει, αλλ' ακούγεται βαρύ και ως διατύπωση. Ιδίως αν θυμηθεί κανείς την προ ημερών διαρροή του Αμερικανικού Treasury, ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαφωνούσαν με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα... την οποία το Βερολίνο χρειάζεται πολιτικά. Και αν καταγράψει του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Στήβεν Μνούσιν την διαβεβαίωση ότι το Ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται παρόν στην Ουάσιγκτων!
Όμως, με τα αναθεωρημένα στοιχεία του για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ επανήλθε στην λογική του "μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Αυτό αφορά ήδη την πρόβλεψη για το ΑΕΠ, που για το 2017 θα είναι κατά ΔΝΤ μόνο 2,2%. για το 2018 φτάνει το 2,7%, αλλά μετά το 2021 "προσγειώνεται" στο επικίνδυνο 1%. Χειρότερα τα πράγματα για την διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων με βάση το 4% για το οποίο γίνεται λόγος από την ΕΛΛΣΤΑΤ στις 21/4, με Eurostat στις 24/4. Εδώ, το Ταμείο αυτοδιαψεύδεται αγρίως, αφού από πρόβλεψη - αρχικά - κοντά στην στασιμότητα για το 2016, μας κάνει λόγο πλέον για 3,3%!. Για το  2017, δηλαδή το φετεινό "φλέγον", το ΔΝΤ μας δέχεται κοντά στον μνημονικό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ. Όμως (με δεδομένο άλλωστε και το αβυσσαλέο προγνωστικό του για την ανάπτυξη...) το Ταμείο για το 2019 και μετά κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο 1,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, το Ταμείο "κοντράρει" ευθέως την Γερμανική Ευρώπη - με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση σύρεται να συμβιβάσει τα ακατόρθωτα σε πλεονάσματα.

Πριν κλείσουμε, όμως, ας δούμε την Κριστίν Λαγκάρντ να μιλάει στο Leading European Newspapers Association - δηλαδή όσο πιο δημόσια γίνεται, δίνοντας μάλιστα επί λέξει transcript στην δημοσιότητα: "Αν το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικών παραμέτρων δεν θα μετάσχουμε στο Πρόγραμμα". Την ρωτάει διευκρινιστικά δημοσιογράφος: "Τα στελέχη του ΔΝΤ είναι τώρα πεπεισμένα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ως έχει;". Εκείνη πάει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα: "Θα καθορίσουμε πόσο μέρος του χρέους χρειάζεται αναδιάρθρωση με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας". Αλλά... διορθώνει εν τέλει τον εαυτό της και το λέει: "Δεν τίθεται ζήτημα ότι στον νου μας είναι απαραίτητος ένας βαθμός αναδιάρθρωσης του χρέους".
Καλό ΠΣΚ στην Ουάσιγκτων!

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου