Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κάποια Τουρκικά οικονομικά επ' ευκαιρία...



του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Με άνοδο περί το 2,5% υποδέχθηκε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας την έκβαση του δημοψηφίσματος για την αύξηση των εξουσιών του Τούρκου Προέδρου - που συμβαίνει να είναι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. (Ο οποίος, για να μην χάσει την δυναμική που θεωρεί ότι ανέπτυξε η δημοψηφισματικότητα, προανήγγειλε νέο δημοψήφισμα - αυτή την φορά προκειμένου να αποφανθεί ο λαός της Τουρκίας αν ενδιαφέρεται ή όχι να συνεχισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ "που διαρκούν ήδη επί 54 χρόνια". Επειδή περί δημοψηφισμάτων, ας σημειωθεί ότι ο ίδιος Ερντογάν συζητά να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία και για την επαναφορά της ποινής του θανάτου - που κι αυτή αποτελεί βέβαιη κίνηση απομάκρυνσης από την Ευρώπη).
Πρέπει να υπήρξε, αυτή, μια ανακούφιση για το Τουρκικό νόμισμα το οποίο - ύστερα από μια δεκαετία υψηλής πτήσης - είχε δει την ισοτιμία του να καταβαραθρώνεται με την πολιτική αναταραχή, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που το ακολούθησαν επεκτεινόμενες και στον τομέα της οικονομίας, φθάνοντας να χάνει έως και 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Πάνω από 60% είχε φθάσει να χάνει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που κι αυτό τώρα έδειξε μια μικρή αισιοδοξία (+0,75% την πρώτη μέρα).

Όμως, άμα πάει κανείς πιο βαθιά στις τουρκικές περιπέτειες, βλέπει επίπεδα ανεργίας όχι απλώς διψήφια, αλλά να αγγίζουν το 14% (+2% έναντι του 2016), πράγμα διόλου ευχάριστο σε μια χώρα με τρομερό δημογραφικό δυναμισμό (δηλαδή: νέους που προσέρχονται κατά κύματα στην αγορά εργασίας).
Πέρα απ' αυτό, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, οι ξένες επενδύσεις - οι οποίες επί δεκαετίες υπήρξαν η κινητήρια δύναμη της Τουρκικής οικονομίας - βρίσκονται σε καθίζηση: με -45% άνοιξε η φετινή χρονιά. Ενώ ο συνδυασμός της πολιτικής αναταραχής με τα τρομοκρατικά πλήγματα έχει περιορίσει κατά 35% την τουριστική κίνηση, που κι αυτή λειτουργούσε σαν καύσιμο για την υπερθερμασμένη Τουρκική οικονομία των τελευταίων ετών.
Επειδή τέλος, συνηθίσαμε στους τσακωμούς γύρω από τις στατιστικές μας, μια ματιά και σ' εκείνες της Τουρκίας! Επειδή το 2016 ο πληθωρισμός πήγε να ξεπεράσει το 8,5% (έναντι στόχου 7%) η Τουρκική Στατιστική TUIK άλλαξε την στάθμιση των αγαθών που συναπαρτίζουν το "καλάθι" το οποίο χρησιμοποιεί. Στόχος: να μην "γράψει" διψήφιος πληθωρισμός. Έτσι, οι (ελεγχόμενες) τιμές των συγκοινωνιών από 14,31% θα καλύπτουν πλέον το 16,31% του δείκτη. Αντιθέτως  τα είδη διατροφής από 23,68% πήγαν στο 21,77%, το φως-νερο-τηλέφωνο και η κατοικία από 15,93% στο 14,85%.
Και για κάτι πιο ελαφρό: τον περασμένο Δεκέμβριο, η TUIK μετέβαλε την μέθοδο υπολογισμού του εθνικού εισοδήματος. Έτσι, από 9.130 δολάρια κατά κεφαλήν που είχε υποχωρήσει, ξεπέρασε πάλι τα 11.000 δολάρια: οι Τούρκοι, επικοινωνώντας με την τσέπη τους, δεν το εκτίμησαν ιδιαίτερα...
Πάντως, μην "ξεφεύγουμε": η Τουρκική οικονομία έκλεισε το 2016 με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% (μετά από υποχώρηση -1,8% στο τρίτο 3μηνο), με ετήσιο 2,9%.
Και... παραμένει η 17η οικονομία του κόσμου, 13η σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου