Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας: Ε.Φ.Κ.Α. και συνταξιούχοι αγρότες - Δόσεις επιχειρηματικών δανείων και τεκμήρια

taxheaven


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
Η φύση φόρεσε και πάλι το πολύχρωμο ανοιξιάτικο φόρεμά της. Μια πανδαισία χρωμάτων απλώνεται στον πράσινο καμβά δημιουργώντας ένα παζλ απαράμιλλης ομορφιάς ενώ οι μυρωδιές των ανθισμένων δέντρων και φυτών που πλανώνται στον αέρα τρελαίνουν τα ρουθούνια όλων (όχι βέβαια και των αλλεργικών που δυστυχώς ταλαιπωρούνται). Μετά το λήθαργο αρκετών μηνών, ολόκληρη η πλάση αναγεννήθηκε ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της αέναης μετάβασης από το σκοτάδι του χειμώνα στο φως της άνοιξης. Αυτή η μετάβαση, σε συνδυασμό με το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως ευελπιστώ να σηματοδοτήσουν και τη δική μας ψυχική ανάταση και ευφορία, διότι εδώ και αρκετά χρόνια —λόγω της κρίσης, των μνημονίων, κ.λπ.— είμαστε μονίμως κατηφείς, προβληματισμένοι, χωρίς διάθεση, βουτηγμένοι στο τέλμα της απόγνωσης. Όμως, ο χρόνος κυλά και πρέπει πάραυτα να αρχίσουμε το γνώριμο εβδομαδιαίο ταξίδι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ας δούμε εν τάχει τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.
ΙΙ. Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανάπαυλα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια συζήτηση.

Το briefing της ημέρας - Συνταξιοδότηση αγροτών, βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2016, Ε.Φ.Α. κ.ά. (20.04.2017)


ΙΙΙ. Σημαντικά θέματα
Καθορισμός της 1ης Μαΐου 2017, ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας (εκτός από την υποχρεωτική αργία και τα θέματα που αφορούν στη μισθοδοσία, κ.λπ. καλό είναι να θυμόμαστε και τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τον εν λόγω εορτασμό). Για το ίδιο θέμα διαβάστε και αυτό: Ο.Ι.Υ.Ε.: «Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία».
Τα πάντα για τις αποδείξεις που χτίζουν το «αφορολόγητο» [Επισήμανση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου με αναλυτικές πληροφορίες για το εν λόγω θέμα. Διαβάστε τη έτσι ώστε να είστε ενημερωμένοι ].
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων (ΕΦΑ) και διαδικασία υποβολής αυτής - Aπαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών [Η δήλωση υποβάλλεται έως την 20η Μαΐου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 17 του ν.3091/2002. Η 20η Μαΐου για το 2017 συμπίπτει με ημέρα αργίας (Σάββατο) όποτε η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρεται στις 22 Μαΐου].

Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση πιστωτικών τιμολογίων για claw back [Επισήμανση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου σχετικά με το φορολογικό και λογιστικό χειρισμό των πιστωτικών τιμολογίων για claw back]

Αρ. πρωτ.: Φ. 10034/ 18282/ 566/ 2017Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν.4387/2016 για όσους συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του πρώην ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν κατά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ [ Η εγκύκλιος αυτή αφορά τους συνταξιούχους αγρότες (του πρώην ΟΓΑ) που συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα. Δίνεται μια λύση μέχρι το έτος 2025. Δείτε τον παρακάτω πίνακα].
Προβληματισμός: Παραμένει το ερώτημα αν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 για τους λοιπούς συνταξιούχους (Δημοσίου, κ.λπ.) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Βέβαια, ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι, δεν ισχύει η απαλλαγή από τη μείωση της σύνταξης για συνταξιούχους άλλων ταμείων που αποκτούν αγροτικό εισόδημα από 1.1.2017. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εκδοθεί μια εγκύκλιος και γι΄ αυτή την περίπτωση έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι ισχύει. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω προχώρησα στην κατάρτιση των κατωτέρω πινάκων:
Πίνακας Α
Χρόνος συνταξιοδότησης αγρότη (πρώην Ο.Γ.Α.) ή χρόνος συνταξιοδότησης συνταξιούχου από άλλο φορέα (π.χ. συνταξιούχος Δημοσίου)
Συνέχιση αγροτικής δραστηριότητας (που υπήρχε από προηγούμενα χρόνια) για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ
Εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (περικοπή σύνταξης)
Από 12.5.2016 έως 31.12.2016
Ναι
Όχι
Από 1.1.2017 έως 31.12.2024
Ναι
Όχι
Από 1.1.2025 και μετά
Ναι
Ναι

Πίνακας Β
Χρόνος συνταξιοδότησης συνταξιούχου από άλλο φορέα (π.χ. συνταξιούχος Δημοσίου)
Νέα αγροτική δραστηριότητα (που δεν υπήρχε από προηγούμενα χρόνια) για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ
Εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (περικοπή σύνταξης)
Από 1.1.2017
Ναι
Ναι

ΙV. Χρηστικά θέματα σχετικά με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων - δόσεις επιχειρηματικών δανείων ατομικών επιχειρήσεων
Η ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) όπως είναι γνωστό σε μας τους φοροτεχνικούς δεν είναι εύκολη υπόθεση λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία. Κάθε χρόνο υπάρχουν τροποποιήσεις, αλλαγές, κ.λπ. με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο μας. Σε κάθε σχόλιο —με αφετηρία το σημερινό— θα προσπαθώ να αναδεικνύω κάποιο θέμα που πρέπει να προσέξουν οι συνάδελφοι. Σήμερα θα αναφερθώ στο ζήτημα της μη εφαρμογής του τεκμηρίου σε περιπτώσεις καταβολής δόσεων επιχειρηματικών δανείων από ατομικές επιχειρήσεις (σ.σ. για όσους συναδέλφους δεν πρόσεξαν όσα ισχύουν για τις φετινές δηλώσεις).
Οι καταβληθείσες δόσεις επιχειρηματικών δανείων που έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά αρχεία των ατομικών επιχειρήσεων και αφορούν σε δανειακές συμβάσεις που συνήψαν τα εν λόγω πρόσωπα για επιχειρηματικούς σκοπούς, δεν αποτελούν δαπάνη απόκτησης κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 (περίπτωση στ' της παρ. 1 του άρθρου αυτού), οπότε δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς 727-728 του εντύπου Ε1. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των ανωτέρω είναι θέμα πραγματικό και ανήκει στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ο οποίος, εξετάζοντας τα πραγματικά στοιχεία και παραστατικά θα κρίνει αν τα ποσά των εν λόγω δανειακών συμβάσεων αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια και αν έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες προϋποθέσεις (σκοπός χορήγησης του δανείου, τεκμηρίωση βάσει των λογιστικών αρχείων, καταχώριση των τόκων στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, κ.λπ.). Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις δόσεις που καταβάλλονται από τα παραπάνω πρόσωπα στα πλαίσια συμβάσεων που χαρακτηρίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως «δάνεια κεφαλαίου κίνησης» ή ως «σύμβαση πίστωσης δι' ανοιχτού λογαριασμού».
Δείτε τη σχετική ανάλυση και άλλα ενδιαφέροντα σημεία εδώ.

V. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Φορολογική μεταχείριση των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 – Επικαιροποιημένο μέχρι 4/4/2017 - ΣΟΛ Α.Ε.[πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κας Κ. Γιαννοπούλου, ορκωτής ελέγκτριας της Σ.Ο.Λ. Α.Ε.].
Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016 [άρθρο της επιστημονικής συνεργάτιδας του κόμβου Ε. Λιαπάτη το οποίο θα επικαιροποιείται διαρκώς ].
(Upd) Εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας [άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου ]

VI. Τα νέα του Σ.ΛΟ.Τ.
Είχαμε αρκετό καιρό να δούμε μαζεμένες τόσες απαντήσεις από το Σ.ΛΟ.Τ. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκαν αρκετές λες και βγήκε μια ολόκληρη φουρνιά ζεστού ψωμιού από τον ξυλόφουρνο. Βέβαια, σε τίποτα δεν θυμίζει το ζεστό ψωμί τις απαντήσεις που δίνονται από το Σ.ΛΟ.Τ. Ας δούμε μερικές από αυτές. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις δείτε ανατρέχοντας στη σχετική ενότητα του κόμβου στην κεντρική σελίδα.
Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 595 ΕΞ 06.04.2017 Κρατικές επιχορηγήσεις δαπανών

VII. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.
Μετά τον Σεπτέμβριο ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελ. επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 - Διακήρυξη διαγωνισμών για την υλοποίηση διαδικασίας μεταβολών Ασφαλιστικών Εισφορών μη μισθωτών ΕΦΚΑ και για την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας μεταξύ Μητρώων ΕΦΚΑ από την ΗΔΙΚΑ [ Δεν βλέπω να διορθώνεται σύντομα το ζήτημα των συμψηφισμών γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμη μεγάλα προβλήματα κυρίως σε όσους το έτος 2016 είχαν πολύ χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με αυτά του έτους 2015 και ουσιαστικά καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει των κερδών που είχαν προ διετίας ]. Δείτε επίσης και το δελτίο τύπου του υπ. Εργασίας: «Οι διαδικασίες συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017».
...Κατά συνέπεια, οι οντότητες (πιστωτικά ιδρύματα) που διενεργούν συναλλαγές επενδυτικού χρυσού υποχρεούνται να εκδίδουν τα παραστατικά πωλήσεων, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος. Επίσης, οι εν λόγω συναλλαγές, είτε πρόκειται για χονδρικές είτε για λιανικές, δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (πελατών-προμηθευτών), όπως αυτή ορίζεται με βάση τις διατάξεις της Α.Γ.Γ.Δ.Ε.ΠΟΛ.1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β’). Ως εκ τούτου, υπάρχει υποχρέωση υποβολής των εκδοθέντων και ληφθέντων παραστατικών πωλήσεων για τις υπόψη συναλλαγές, στις εν λόγω καταστάσεις.

VIII. Αυτοί που φεύγουν...
«Ο Στάθης Ψάλτης είχε τεράστιο υποκριτικό ταλέντο και έναν βαθύ ανώτερο ψυχισμό και οι συνθήκες στον κινηματογράφο δεν ήταν αυτές που θα αναδείκνυαν αυτό το ταλέντο σε όλη του την ολότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σμαραγδής ο οποίος σκηνοθέτησε τον ηθοποιό στην τελευταία του ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» που θα βγει στους κινηματογράφους το προσεχές φθινόπωρο. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την τηλεοπτική σειρά «Ο συμβολαιογράφος» (1978) στην οποία ο Στάθης Ψάλτης υποδυόταν τον γραμματικό Παναγιωτάκη Μερκάτο. Καλό ταξίδι...

 

IX. Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016

Ο κόμβος μας προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά εντελώς δωρεάν έναν πλήρη οδηγό συμπλήρωσης δηλώσεων, προκειμένου να αποτελέσει το δεκανίκι όλων στο δύσκολο έργο της ορθής συμπλήρωσης των σχετικών φορολογικών εντύπων. Ο οδηγός αυτός εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό και ευελπιστούμε να αποτελέσει και φέτος ένα χρηστικό βοήθημα για όλους. Στον οδηγό υπάρχουν αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Διαβάστε τη σχετική είδηση του κόμβου και στη συνέχεια περιηγηθείτε στο χρηστικό οδηγό προκειμένου να δείτε όλες τις λειτουργίες που προσφέρει.

(Upd) Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016 - Εντελώς δωρεάν

Χ. Επίλογος
Άλλο ένα σχόλιο της Δευτέρας έφτασε στο τέλος του. Η καθημερινότητα, η πίεση και το άγχος της δουλειάς, ο έντονος ανταγωνισμός στο χώρο εργασίας, το κυνήγι της επιτυχίας και άλλα πολλά, μας οδηγούν πολύ συχνά, θα έλεγε κανείς με μαθηματική ακρίβεια, στα μονοπάτια της αλλοτρίωσης. Όντες συναισθηματικά αφυδατωμένοι γινόμαστε πολλές φορές απότομοι με τους γύρω μας, εκνευριζόμαστε με το παραμικρό και γενικότερα αναλωνόμαστε σε πράγματα άνευ ουσίας. Βλέπω πολλές φορές, ακόμη και στο δικό μας χώρο έντονο εκνευρισμό, ειρωνικά σχόλια, κακοπροαίρετη κριτική, έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας και η αλήθεια είναι πως με λυπεί πάρα πολύ αυτό το γεγονός. Άραγε, έχουμε αναλογιστεί ότι οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, η αρμονική συνύπαρξη με τους οικείους και με τον περίγυρό μας, η προσφορά, η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντικά από τις οποιεσδήποτε διαφωνίες σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο;
Όμως, όπως είναι γνωστό «Η ζωή είναι ένα παιχνίδι που οι κανόνες του αλλάζουν συνεχώς. Τίποτε δεν χαλάει ένα παιχνίδι περισσότερο από αυτούς που το παίρνουν στα σοβαρά». Σε κάθε παιχνίδι, ακόμη και στον πιο αμφίρροπο ποδοσφαιρικό αγώνα βλέπουμε ότι οι αθλητές στο τέλος, μόλις ο διαιτητής σφυρίξει, αλλάζουν τις φανέλες τους δείχνοντας έτσι εμπράκτως ποια είναι τα πραγματικά ιδεώδη του αθλητισμού. Γιατί να χαλάμε μόνοι μας το παιχνίδι της ζωής; Καλή δύναμη σε όλες και όλους και καλή εβδομάδα.


https://www.taxheaven.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου