Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην εκλογή του Donald Trump.


του Κώστα Μελά

Τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την εκλογή του  Donald Trump, οι αγορές αντέδρασαν θετικά παρά τις αντίθετες προβλέψεις πολλών αναλυτών. Οι φόβοι τους δεν επιβεβαιώθηκαν. Η  Wall Street συνέχισε ανοδικά σε ιστορικά υψηλά. Οι μικρές επιχειρήσεις στα ύψη λόγο του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις προστατευτικές ιδέες του νέου προέδρου. Οι πρώτες ύλες ζουν μια νέα περίοδο εμπιστοσύνης.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες   : Dow Jones ( 19000), ο S&P500 (2.198,18) και ο Nasdaq (5.368,86) παρουσίασαν εξαιρετική άνοδο. Μαζί τους και ο δείκτης της μικρότερης κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

Εξέλιξη Dow Jones.Έχουν δημιουργηθεί θετικές προσδοκίες, γύρω από τις θέσεις του νέου προέδρου για δημοσιονομικά κίνητρα, αλλά και από τα αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων του τελευταίου τριμήνου.

Ειδικά, ο δείκτης Russell 2.000 που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με κεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δις δολάρια) από την ημερομηνία εκλογής τουDonald Trump έχει κερδίσει 10,0%. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν επικεντρώσει τις δραστηριότητές τους στην εγχώρια αγορά και είναι σχετικά απαλλαγμένες από τις διακυμάνσεις του δολαρίου. Οι εξαγγελίες του νέου προέδρου για προστατευτικά μέτρα αφορά κυρίως τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί, για την ώρα, θετικές προσδοκίες.  


Εξέλιξη Russell 2.000Οι τομείς που έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την ημέρα της εκλογής του Donald Trump, είναι ο χρηματοπιστωτικός και οι κατασκευές. Οι λόγοι είναι ότι στο σχεδιασμό του νέου προέδρου βρίσκεται η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο σχεδιασμός για επενδύσεις στις υποδομές καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια αλυσίδα από αιτίες και αποτελέσματα που έχει προκαλέσει αυτή την ευφορία. 

Οι τομείς που έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την ημέρα της εκλογής του Donald Trump, είναι ο χρηματοπιστωτικός και οι κατασκευές. Οι λόγοι είναι ότι στο σχεδιασμό του νέου προέδρου βρίσκεται η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο σχεδιασμός για επενδύσεις στις υποδομές καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια αλυσίδα από αιτίες και αποτελέσματα που έχει προκαλέσει αυτή την ευφορία. 

Βεβαίως , οι μέχρι τώρα σχηματιζόμενες θετικές προσδοκίες , αφορούν μόνο προθέσεις σε επίπεδο πολιτικών εξαγγελιών. Η πραγματοποίηση τους αργεί και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου