Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το «Μνημόνιο» της Γερμανίας!


του Γιώργου Καπόπουλου
Η συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, προχθές Τρίτη, ήταν αναμενόμενη, με τον Σόιμπλε να απαντά στις προτροπές της Κομισιον για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ότι η χώρα του έχει «κάνει τα μαθήματά της» προς την κατεύθυνση αυτή.
Η απάντηση Σόιμπλε είναι ειλικρινής στον βαθμό που γίνει κατανοητό ότι η Γερμανία εξάντλησε τα όρια δημόσιων επενδύσεων εντός ενός ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου μελλοντικού δανεισμού, που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της!
Το Βερολίνο δεν επέβαλε μόνον το πλαφόν του 3% του ελλείμματος στους εταίρους του στην Ευρωζώνη ορίζοντας όχι μόνον μια ασφυκτική πειθαρχία που οδηγεί την Ευρωζώνη σε σπιράλ αποπληθωρισμού, καθώς ακυρώνει την όποια ευεργετική επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το οποίο αποδεικνύεται ανεφάρμοστο στον Νότο της Ευρωζώνης και στη Γαλλία.
Η Γερμανία νομοθέτησε και ενέταξε ως συνταγματική τροπολογία στον Θεμελιώδη Νόμο την περίφημη «Τροχοπέδη Χρέους».
Κάθε νέος δανεισμός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε ετήσια βάση δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ της χώρας, που σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2017 σημαίνει ποσό ύψους 13,2 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, ο Σόιμπλε προνόησε ώστε η πολιτική του να συνεχισθεί και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών και να είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής κυβερνητικού συνασπισμού. Μια προληπτική αυτοδέσμευση που παραπέμπει στον Οδυσσέα, που για να μην παρασυρθεί από τις Σειρήνες ζήτησε από τους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου και να του βουλώσουν τα αυτιά με κερί!

Αν μη τι άλλο, ο Σόιμπλε τηρεί ενιαία στάση εντός εκτός συνόρων, καθώς έχει θέσει παντού εκτός νόμου την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αν το μήνυμά του προς τους εταίρους του ψηφίστε ό,τι θέλετε η λιτότητα είναι μόνιμη, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη προκαλεί σοκ, το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και προς τους συμπατριώτες του.
Έτσι, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση ενός Κυβερνητικού Συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών -Πρασίνων - Αριστεράς (Κόκκινο - Πράσινο - Κόκκινο στη γερμανική πολιτική ορολογία) η αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα ήταν μόνον θέμα σύνταξης ενός διαφορετικού προϋπολογισμού, καθώς θα έπρεπε να καταργηθεί νομοθετικά - συνταγματικά η «Τροχοπέδη Χρέους» και να τελεσιδικήσουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο οι αμέτρητες προσφυγές ανησυχούντων που θα υποβληθούν.
Στα παραπάνω είναι ιστορική η ευθύνη των Σοσιαλδημοκρατών σε μια de facto συρρίκνωση της Δημοκρατίας, καθώς αφαιρείται επί της ουσίας το δικαίωμα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να συντάσσει τον προϋπολογισμό που θα στηρίζει τις πολιτικές της επιλογές: Αν υποθέσουμε ότι τη νοικοκυρεμένη Γερμανία δεν θα την αφορά για το ορατό μέλλον το 35 του Συμφώνου Σταθερότητας, η «Τροχοπέδη Χρέους» είναι βαριά υποθήκη.
Ο ισοσκελισμένος εσαεί προϋπολογισμός τον οποίο ο Σόιμπλε βάπτισε «Schwarze Null» (μαύρο μηδέν) που έχει ως σημείο αναφοράς την «Τροχοπέδη Χρέους» μαζί με το Σύμφωνο Σταθερότητας «κλειδώνουν» τη Γερμανία σε μια απόλυτη ακαμψία, η οποία το επόμενο ταραγμένο εκλογικό δεκάμηνο στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.
Στο ναυάγιο του Τιτανικού ο κυβερνήτης δεν πρόλαβε να στρίψει το πηδάλιο γιατί αντελήφθη το παγόβουνο όταν δεν υπήρχαν περιθώρια για στροφή. Σήμερα ο Τιτανικός της Ευρωζώνης έρχεται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες: Το παγόβουνο έχει καταγραφεί εγκαίρως εδώ και χρόνια στις οθόνες των ραντάρ, αλλά ο κυβερνήτης δεν θέλει να κάνει στροφή και επί πλέον έχει δέσει το πηδάλιο ώστε ακόμη και αν αντικατασταθεί με απόφαση του πλοιοκτήτη από άλλον, η στροφή να είναι αδύνατη.
Ευλογα τίθεται το ερώτημα αν ο Τιτανικός είναι το σωστό παράδειγμα ή αν τη θέση του πρέπει να την πάρει το θωρηκτό τσέπης Γκραφ Φον Σπέε που όταν περικυκλώθηκε από τον βρετανικό στόλο αυτοβυθίσθηκε τον Οκτώβριο του 1939 στα ανοικτά του Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.
Μαύρο μηδέν
Ο ισοσκελισμένος εσαεί προϋπολογισμός τον οποίο ο Σόιμπλε βάπτισε «Schwarze Null» (Μαύρο μηδέν) που έχει ως σημείο αναφοράς την «Τροχοπέδη Χρέους» μαζί με το Σύμφωνο Σταθερότητας «κλειδώνουν» τη Γερμανία σε μια απόλυτη ακαμψία, η οποία το επόμενο ταραγμένο εκλογικό δεκάμηνο στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.


Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου